Predavači sa Jejla predstavili principe zelene hemije

Foto: pks.rs

U organizaciji Centra za čistiju proizvodnju Srbije Privredne komore Srbije i Srpsko hemijskog društva, 12. decembra 2017. godine, održana je jednodnevna radionica “Zelena hemija Srbija”.

Više od 150 predstavnika poslovne i akademske zajednice, imalo je priliku da od eminentnih stručnjaka, predavača sa Univerziteta Jejl iz SAD, prvi put u Srbiji, dobije informacije o principima zelene hemije i mogućim pravcima projektovanja tehnoloških procesa i proizvodnje, kao i ključnim prednostima funkcionisanja industrije i privrede, koja primenjuje ove principe.

Glavni predavač, dr Adelina Voutchkova – Kostal, profesor na George Washington Univerzitetu, iz Vašingtona predstavila je osnovne postulate na kojima se zasniva koncept zelene hemije i primere dobre prakse.

Skup u PKS bio je odlična prilika za sve prisutne, da razmene iskustva, ali i unaprede znanje o savremenim eko-dostignućima, sa ciljem stvarivanja dugoročne uštede u poslovanju i podizanja nivoa konkurentnosti svojih proizvoda.

Radionica „Zelena hemija Srbija“ je realizovana u okviru projekta “Zelena hemija” koji sprovodi organizacija UNIDO (Organizacija UN za industrijski razvoj), a finansira GEF (Global Environmental Facility).

izvor: pks.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti