Prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji

Prečišćavanje otpadnih voda u SrbijiU Trgovištu je, početkom novembra ove godine, počelo sa radom postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Ovo postrojenje su finansirali Evropska Unija i Vlada Švajcarske, a njegovom puštanju u rad je prisustvovao i menadžer Evropske Unije, Grem Tindal.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda će obezbeđivati pijaću vodu za oko 2500 stanovnika Trgovišta, a nalazi se kod sela Donja Trnica.

Prečišćene otpadne vode će odlaziti u reku Pčinju, čime se neće narušavati kvalitet vode.

Ovo je drugo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u ovom kraju. Prvo takvo postrojenje je izgrađeno pre osam godina u opštini Bujanovac uz pomoć američke nevladine organizacije CHF.

U planu je izgradnja još dva ovakva postrojenja, u Vranju i Vranjskoj banji, što će finansirati nemačka banka KfW sa čak 95% bespovratne finansijske pomoći.

U Leskovcu je krajem oktobra počela izgradnja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj projekat su finansirali Vlada Srbije i Evropska Unija sa 24 miliona evra, a izgradnja će imati tri faze.

U prvoj fazi će biti izgrađeni bazeni, u drugoj će biti formirana linija mulja, dok će u trećoj biti proširena kanalizaciona mreža. Projekat bi trebalo da bude završen do kraja 2015. godine. I u Užicu je u planu izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Bespovratna sredstva od 15 miliona evra za ovaj projekat dale su nemačka banka KfW i Vlada Republike Srbije.

Već je urađen plan regulacije područja, dok je u toku izrada planova cevovoda za ovaj projekat. U Kovilju kod Novog Sada, prošle nedelje je počela izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a posle građevinskih radova će otpočeti nabavka i ugradnja mašina i druge opreme potrebne za realizaciju ovog projekta. Projekat će realizovati firma „NS Graditelj”.

Postoji više načina za prečišćavanje otpadnih voda, a jedan od najčešće korišćenih je biološko prečišćavanje, tj. prečišćavanje pomoću aktivnog mulja. Ovakvo prečišćavanje se primenjuje kada je potrebno odstraniti rastvorene organske materije iz vode što obavljaju mikroorganizmi koji čine jedan od delova aktivnog mulja.

Prečišćena voda se preliva preko bazena, dok mulj ostaje na dnu i odlazi na dalju obradu. Vremenom, zapremina mulja se smanjuje, a ostaci se mogu koristiti za proizvodnju biogoriva.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti