Pravo i zelena energija su dobitna kombinacija

Foto: BD2P

Energetski portal, kao medij koji želi da doprinese rodnoj ravnopravnosti i inkluzivnosti žena u sektor zelene energije, odlučio je da podrži kampanju promocije uspešnih žena koje sprovodi Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije. U narednom periodu objavljivaćemo intervjue Udruženja OIE SRBIJA sa ciljem da podstaknemo mlade devojke i žene da se obrazuju i karijernu šansu potraže u sektoru OIE.

Milica Pešterić, partnerka u advokatskoj kancelariji Bojović Drašković Popović & Partners, za energetiku u širem smislu zainteresovana je oduvek – još otkako je u školi bila polaznica istraživačke stanice „Petnica“.

Tokom studija privremeno se udaljila od energetike, stekavši zvanje diplomiranog pravnika na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, ali ju je prvo zaposlenje u Naftnoj industriji Srbije (NIS) dovelo nazad, kroz pravnu podršku energetici.

Tu je i danas, kao advokatica i partnerka u kancelariji Bojović Drašković Popović & Partners. Njen glavni fokus su oblasti prava energetike, ugovornog prava, kao i privrednog prava uopšte.

U oblasti privrednog prava usavršavala se na Kembridž univerzitetu u Engleskoj, gde je apsolvirala i koncept rodne ravnopravnosti. Šta je tamo naučila, kakav je položaj žena u advokaturi Srbije, zašto savetuje mladim devojkama da spoje pravo i zelenu energiju, ali i čime se rukovodi u modnom dizajnu, kojim se bavi u slobodno vreme, Milica Pešterić otkriva za portal OIE Srbija.

Pročitajte još:

Da li ste, prilikom upisivanja Pravnog fakulteta, bili zainteresovani za energetiku ili je specijalizovanje za ovu oblast došlo spletom nekih drugih okolnosti?

– S obzirom na to da sam kao đak bila polaznica istraživačke stanice „Petnica“, seminar geologije, moglo bi se reći da sam za energetiku u širem smislu bila zainteresovana oduvek. Međutim, nakon „Petnice“ sam odlučila da upišem Pravni fakultet, a ne neke od inženjerskih studija koje bi me direktno povezale sa energetikom. Tokom osnovnih i master studija sam se privremeno udaljila od energetike, ali me je moje prvo zaposlenje u Naftnoj industriji Srbije (NIS) dovelo nazad, kroz pravnu podršku energetici, a tu sam, kao advokatica i partnerka, i danas.

Kakav je položaj žena u advokaturi Srbije?

– Mislim da je dobar. Međutim, treba reći da su advokatice, uz minimalne izuzetke u slučaju kada su članice advokatskog ortačkog društva, preduzetnice. Pored neizvesnosti koju ovaj status nosi u slučaju sprečenosti za rad ili uzimanja kredita, što je karakteristično za oba pola, položaj advokatica je dodatno otežan u slučaju odsustvovanja zbog rađanja deteta, odnosno trudničkog bolovanja i porodiljskog odsustva.

Ako analiziramo samo korporativnu advokaturu, mogu da kažem da su advokatice isto ili slično pozicionirane kao i advokati, u smislu zarade i pozicije, tj. da uspeh zavisi od njih, a ne od podele uloga i zasluga po osnovu pola.

Foto: Privatna arhiva

S obzirom na to da ste specijalizovani za pravo u energetici, da li su u tom sektoru dominantnije žene ili muškarci?

– Uzimajući u obzir samo korporativno-pravni sektor vezan za pravo energetike, uočavam malu prednost u korist kolega, ali i tendenciju porasta broja koleginica na rukovodećim pozicijama u pravu energetike.

Radili ste u kompaniji koja je evropski gigant za sektor nafte i gasa. Kakav je položaj žena u tom sektoru?

– Moj utisak, iz vremena kada sam radila kao pravnik angažovan u sektoru nafte i gasa, jeste da je broj žena zaposlenih na rukovodećim pozicijama i žena uopšte bio značajan, u svim sektorima, ne samo pravnom, a mislim da je jednakost bila dostignuta i u pogledu zarade. Žene su se „pitale“ u tom biznisu, ako smem tako da se izrazim. Što se tiče pravne funkcije, sada više nego pre, s obzirom na to da je rukovodilac funkcije – koleginica.

Usavršavali ste se na Kembridž univerzitetu u Engleskoj. Da li ste primetili razliku u odnosu na Srbiju u pogledu rodne ravnopravnosti?

– Rodna ravnopravnost nije koncept koji sam naučila u inostranstvu, već upravo u Srbiji, na različitim obukama u nevladinom sektoru, sredinom dvehiljaditih. Primena tih principa u praksi je prisutna tek sada u punom kapacitetu, gotovo dvadeset godina kasnije. Što se tiče obrazovnog sistema Engleske, a mogu da se osvrnem samo na studentski život, rodna ravnopravnost se poštuje i o tome se vodi računa u svim aspektima organizacije studiranja, od prijema na fakultet pa nadalje. Mizogino ponašanje, seksistički komentari i bilo koji omalovažavajući odnos prema koleginicama je, ako ne iskorenjen, a onda na nivou neprijatnog izuzetka i strogo društveno i formalno sankcionisan, a predstavlja i reputacioni rizik. Napomenula bih jedino da je potrebno da se studentkinje više  motivišu za upis STEM (science-technology-engineering-mathematics) studija, kako bi se i u ovim akademskim oblastima postigla ravnopravnost polova.

Koliko ste zadovoljni regulatornim okvirom u oblasti OIE u Srbiji? Da li vidite prostor za unapređenje?

– Nakon godina pravne nesigurnosti i blokade projekata iz OIE, od 2021. godine naovamo možemo reći da su učinjeni značajni koraci u ovoj oblasti. Očigledno se temeljno radi na regulativi u oblasti OIE, i mada se i greši ( a ko radi taj i greši), ipak pozitivno ocenjujem napredak u razvoju regulative u oblasti OIE.

Prostora za unapređenje uvek ima i smatram da investitori kao zainteresovane strane, uvek na vreme ukažu na potrebe izmena propisa u čemu aktivno i učestvuju.

Moje očekivanje je da se uspostavi dugoročna stabilnost i predvidivost regulativnog okvira, odnosno da se obezbedi povoljna investiciona klima na održiv i ekološki prihvatljiv način.

Foto: Đorđe Tomić

U koje OIE projekte ste trenutno uključeni?

– Uključeni smo u više projekata iz oblasti OIE, ali bismo posebno istakli saradnju sa CWP-om na njihovim projektima u Republici Srbiji.

Da li savetujete mladim pravnicama da prve poslove traže u sektoru zelene energije i održivog razvoja?

– Apsolutno. Bavljenje pravom je generalno perspektivno, ali kombinovano sa nečim toliko atraktivnim i neophodnim kao što je zelena energija, predstavlja svakako pun pogodak.

U slobodno vreme bavite se modnim dizajnom, a učestvovali ste na Nedeljama mode u Beogradu i Torinu. Kakav je Vaš odnos prema modi, i sa aspekta kupca i dizajnera?

– Osnovni pristup i sa aspekta kupca i dizajnera, i iz ugla održivosti, a i dobrog stila, morao bi biti „manje je više“ (the less is more). Pod ovim pre svega mislim na proizvodnju (izradu) i kupovinu odevnih predmeta od kvalitetnih materijala koji se duže čuvaju i nose, a ne odbacuju lako, a poželjno i prerađenih ili recikliranih od starijih odevnih predmeta. Takođe, nerobovanje trendu i okretanje vintage ili second hand konceptu.

Izvor: OIE Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti