POŽAREVAC: U vrhu Srbije po upotrebi obnovljivih izvora energije

Skupština Saveza inženjera i tehničara Srbije nedavno je prvi put održana van Beograda, u Požarevcu.

Prema rečima dr Igor Marića, predsednika Saveza inženjera i tehničara Srbije, ovaj grad biće jedan od vodećih po pitanju alternativne energije. Naime, Požarevljani planiraju gradnju vetroparka od 30 megavata i solarnu elektranu od pet megavata. Postoji i projekat gradnje solarne elektrane na srednjem kostolačkom ostrvu od čak 96 megavata kao i studija o izgradnji vetroparka od 350 megavata.

U organizaciji Saveza društava inženjera i tehničara Grada Požarevca (SDIT), u maloj sali Centra za kulturu, održan je i Peti sajam energetske efikasnosti i obnovljivih izvori energije. Generalni pokrovitelj, kao i prethodnih godina, bio je Grad Požarevac.

Ovogodišnjem naučnom skupu prisustvovalo je oko 70 stručnjaka sa područja Braničevskog okruga, ali i iz Beograda, i Leskovca.

U uvodnoj reči predsednik SDIT Požarevca, Milutin Stanković je, u ime organizatora, pozdravio prisutne zahvalivši se pritom svim autorima stručnih radova kao i predstavnicima organizacija, koji su u okviru Sajma izložile uređaje, odnosno delove opreme iz domena obnovljivih izvora energije. Stanković je takođe naglasio da se Savez trudi da istim, ako ne i većim intenzitetom, nastavi sa radom i edukacijom, u cilju promocije i masovnije primene obnovljivih izvora energije. Svi prezentovani radovi štampani su u Zborniku radova, a postoji i DVD-R čiji je izdavač Savez društava inženjera i tehničara Požarevac.

Predstavnici požarevačkog Saveza, kao organizatora, zahvalili su SDIT Srbije kao i Gradu na saradnji i pomoći tokom realizacije Sajma. Peti sajam energetske efikasnosti otvorio je predsednik SDIT Srbije dr Igor Marić, koji je ukazao na značaj energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao zamene konvencionalnih izvora. On je potencirao i značaj razumevanja razlike između pojmova energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i njihove uzajamne povezanosti.

Doprinos energetskoj efikasnosti

U okviru Petog sajma energetske efikasnosti, ispred platoa Centra za kulturu izloženi su uređaji, odnosno oprema iz oblasti obnovljivih izvora energije i uštede energije. Eksponate su izložili i predstavili „EL SOL“ Požarevac – Nikolić Milić, „Elteh-Termotehnika“ Požarevac – Mirko Josić, dok je kalorifer budućnosti predstavio Radojica Paunović iz Smederevske Palanke.

Svoj doprinos organizaciji Sajma dali su i profesori i učenici iz kostolačke Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla“ kao i profesori i studenti Visoke tehničke škole strukovnih studija Požarevac.

Izvor: elektroenergetika.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti