Odobreno više od 130 kredita u okviru programa Energy Wood u Crnoj Gori

Foto-ilustracija: Pixabay

U okviru treće faze programa Energy Wood u Crnoj Gori do sada je odobreno više od 130 kredita, odnosno iskorišćeno je više od polovine raspoloživih sredstava.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore je 16. oktobra započelo implementaciju programa Energy Wood III, čiji ovogodišnji budžet iznosi 85.000 evra. Energy Wood građanima omogućava da apliciraju za beskamatne kredite u iznosu do 3.500 evra, sa periodom otplate do 5 godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grejanje, tj. peći i kotlova, na moderne oblike biomase (pelet i briket). Zainteresovani građani za beskamatne kredite mogu aplicirati u četiri banke koje su partneri na programu: Atlas banka, Hipotekarna banka, NLB banka i Prva banka.

Kompanije koje su stekle status kvalifikovanog distributera/instalatera i koje će biti zadužene za prodaju, ugradnju, puštanje u rad i održavanje sistema za grijanje (peći i kotlova), a koji su odobreni u okviru programa Energy Wood III, su: Energy Team (Podgorica), Energos (Pljevlja), Home systems (Podgorica), Mikromont (Bijelo Polje), Plam inženjering (Podgorica) i Veneta Plamen (Podgorica).

U prethodne dve faze ovog programa, koje su realizovane uz podršku luksemburške agencije za razvojnu saradnju, odnosno na osnovu granta Vlade Kraljevine Norveške, ugrađeno je ukupno 775 sistema za grejanje na pelet i briket širom Crne Gore.

izvor: mek.gov.me

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti