PowerTech2023 ove godine u Beogradu

Foto-ilustracija: Pixabay (seagul)

Ove godine PowerTech konferencija održava se u Beogradu od 25. do 29. juna. To je glavna konferencija u Evropi kada su u pitanju inženjerska i tehnička pitanja. Konferencija pruža jedan vid foruma stručnjacima u elektroenergetskoj industriji na kom se razmenjuju ideje i rezultati za nova tehnička dostignuća. Fokus će na ovogodišnjoj konferenciji biti na ugljenično neutralnim energetskim sistemima.

Kako se ove godine PowerTech održava kod nas, prisustvovala je i otvorila konferenciju ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović koja je tom prilikom rekla da je u energetski sektor Srbije potrebno uložiti oko 15 milijardi evra u narednih deset godina, a da su smernice za razvoj i investicije dati Planom razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. godine, sa projekcijama do 2030. godine, koji je usvojila Vlada Srbije.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Pixabay (Oimheidi)

„Nove proizvodne kapacitete gradićemo uz aktivnu ulogu javnog sektora i stimulisanje investicija privatnog sektora. Doneli smo izmene Zakona o korišćenju OIE i raspisali aukcije za tržišne premije za 450 MW iz vetra i solara, kao deo trogodišnjeg plana koji podrazumeva da dobijemo novih 1.300 MW kapaciteta iz OIE. Uskoro nas očekuje javni poziv za strateškog partnera za izgradnju solarnih elektrana snage 1 GW. Obezbeđeno je i više od 300 miliona evra za investicije „Elektrodistribucije Srbije“, koje kreću ove godine i koje su važne kako bismo obezbedili stabilan i pouzdan rad mreže i smanjenje gubitaka”, rekla je ministarka Đedović otvarajući konferenciju PowerTech 2023.

Srbija je predstavljena kao zemlja koja teži EU, i prati njenu agendu i ciljeve, i u tom pravcu pokušava da menja svoj energetski sektor. Ovo nije lak zadatak s obzirom na rezerve uglja kojim Srbija raspolaže i koji je vrlo dostupan, ali se ne uklapa u energetsku viziju Evrope, zbog čega je to težak zadatak za Srbiju.

Ministarka je podržala ideju da se do 2050. godine Srbija oslobodi korišćenja ove sirovine, odnono da se dekarbonizuje energetski sektor, samo što je naglasila da su za to potrebna velika sredstva i pomoć.

Suorganizator ove konferencije je takođe bio i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti