Povećanje proizvodnje energenata u 2017. godini

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić i vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede Srbije” gospodin Milorad Grčić posetili su termoelektranu „Nikola Tesla B” u Obrenovcu.

Gospodin Antić je izjavio da se u 2017. godini očekuje povećanje proizvodnje uglja i električne energije za potrebe građana i privrede, kao i da je elektroenergetski sistem spreman za 2017. godinu. Dodao je da su elektrane EPS-a u 2016. godini proizvele 36,5 milijardi kWh električne energije, što je za oko 1,5 odsto više električne energije od plana i skoro 2,5 odsto više nego u 2015. godini. Istakao je i da je rudarski sektor sa godišnjom proizvodnjom od 37,7 miliona tona uglja premašio plan za 2 odsto. On je naglasio da se prošle godine u TENT-u B vrlo ozbiljno radilo na remontu postrojenja i da je tu realizovan najveći kapitalni remont u okviru EPS-a. Radni vek bloka je produžen za novih 30 godina i više od 200.000 sati, a povećana je i snaga bloka sa 618,4 na 650 MW.

Gospodin Grčić je istakao da je remont Bloka B2 u TENT-u trajao oko šest meseci, da je više od 30 različitih firmi u isto vreme radilo na njemu i da je posebno ponosan na ljude iz termoelektrane koji su uspeli sve da organizuju i sinhronizuju, tako da se u malo slučajeva dešavalo da jedna kompanija smeta drugoj. On je rekao i da je sve je urađeno dva dana pre roka, što je značajan uspeh za tako veliki i složen poduhvat. Obilazeći kostolačke rudare i energetičare, istakao je da je posebno ponosan što su kostolačke termoelektrane u 2016. godini proizvele 6,7 milijardi kWh električne energije što je najveća proizvodnja u istoriji.

izvor: tent.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti