Povećanje energetske efikasnosti u školama i vrtiću u Kruševcu

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

U Kruševcu će uskoro početi sanacija škola i vrtića Pčelica, nakon završetka radova ovi objekti će biti energetski efikasniji. Radovi na ovim objektima trebalo bi da budu završeni do proleća 2022. godine.

Prema rečima Zorane Mihajlović, realizacijom ovog projekta emisija ugljen-dioksida biće umanjena za više od 300 tona godišnje, a deca i zaposleni u ovim ustanovama imaće bolje uslove za rad. 

“Ovo je prilika da decu naučimo da je energija važna i da od nje zavisi da li ćemo imati zdravu i čistu okolinu. Ovaj projekat znači da će pet škola i vrtić biti u objektima koji su efikasniji. Svi će videti šta znači kada se promeni stolarija, krov i koliko to utiče na boravak dece. Ovo je jedini vrtić koji kao energent koristi lož-ulje i moraćemo, zajedno sa Gradom, da to promenimo”, poručila je Mihajlović i napomenula da će približno 2.500 dece dobiti zdraviji prostor za učenje i odrastanje.

Kako je istakla saradnja sa Švajcarskom i gradovima je dokaz da zajedničkim radom idemo putem Zelene agende i održivog razvoja. I u svim drugim lokalnim samoupravama biće realizovani ovakvi projekti.

“Ukupna vrednost projekta je devet miliona evra, a samo za Kruševac je odvojeno 1,4 miliona, pri čemu će država nastaviti sa ulaganjima u povećanje energetske efikasnosti. Preko nove Uprave za energetsku efikasnost nastavićemo sa ulaganjima u javne objekte, ali ćemo obezbediti još veća sredstva za podršku građanima koji žele da zamene stolariju, poboljšaju izolaciju ili zamene kotlove”, rekla je ministarka, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović istakla je da je ovaj projekat veoma važan zbog uslova u kojima će boraviti deca i zaposleni u pomenutim ustanovama.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid rekao je da ta zemlja podržava unapređenje energetske efikasnosti i upravljanje energijom na lokalu u Srbiji i to radi u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

„Ukupan švajcarski doprinos ovoj temi iznosi 8 miliona evra, što uključuje i ugovor o merama energetske efikasnosti u pet škola i jednom vrtiću u Kruševcu vredan 1.4 miliona evra. U okviru ovog partnerstva, Švajcarska promoviše uvođenje Evropske energetske nagrade i mera za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama u lokalnim samoupravama Kruševac, Paraćin, Užice i Vrbas”, rekao je Šmid.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti