Potrebno unaprediti standarde u oblasti zaštite životne sredine

oliver_scholz wirtschaftsblatt.at

Predsednik nemačkog holdinga „Sholz“ gospodin Oliver Šolc nakon sednice Poslovnog saveta Srbije i Nemačke koja je održana u nedelju 16. novembra 2014. godine istakao je da je potrebno zatvoriti oko 3000 nelegalnih otpada u Srbiji. On je dodao da je kompanija „Sholz“ od 2001. godine do sada uložila preko 20 miliona evra u zaštitu životne sredine u Srbiji.

Stručnjaci ove kompanije smatraju da će Srbija morati da unapredi standarde u oblasti zaštite životne sredine, ako želi da postane jedna od država članica Evropske unije, navedeno je u saopštenju kompanije „Sholz“. Takođe je istaknuto da je situacija na tržištu, ali i u oblasti zaštite životne sredine pogoršana nakon što je oblast ekologije pripojena Ministarstvu poljoprivrede. Ovo je dalje dovelo do propadanja lokalnog tržišta metalnog otpada i ulaska na tržište nelegalne konkurencije.

Prema rečima gospodina Šolca, u Srbiji postoji oko 3000 nelegalnih lokacija za odlaganje otpadnog metala, kao i oko 2000 smetlišta za otpad. Kako je istakao, ova mesta predstavljaju veliku opasnost po životnu sredinu, ne poštuju regulative u oblasti radnog zakonodavstva, ekologije i bezbednosti. Osim toga, na nebezbedan način prerađuju metalni otpad, a veliki deo trgovine ovim otpadom obavlja se nelegalno, bez plaćanja poreza državi.

Na sednici Poslovnog saveta Srbije i Nemačke, Republici Srbiji su preporučene mere u oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, od kojih su neke i osnivanje posebnog ministarstva za oblast zaštite životne sredine, kao i zatvaranje ilegalnih otpada i kompanija iz ove oblasti koje posluju ilegalno.

Sandra Jovićević

foto: wirtschaftsblatt.at

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti