Potrebno ulaganje preko milijardu evra u Poglavlje 27 u Crnoj Gori

Foto: Pixabay

U sredu 4. novembra 2015. godine u Podgorici u Crnoj Gori održana je javna debata o Poglavlju 27.

Generalni direktor za životnu sredinu i klimatske promene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne gore gospođa Ivana Vojinović istakla je da je Poglavlje 27 veoma zahtevno, kao i da se u njegovu implementaciju očekuju ulaganja od preko milijardu evra. Kako je izjavila, četiri najzahtevnije oblasti iz ovog poglavlja u kojima postoji najveće zaostajanje i potreba za izgradnjom infrastrukture su oblast upravljanja otpadom, klimatske promene, oblast zaštite životne sredine i kvalitet voda.

Glavni pregovarač gospodin Aleksandar Andrija Pejović dodao je da je Poglavlje 27 jedno od najzahtevnijih, između ostalog i zbog toga što je potreban značajni administrativni kapacitet kako bi se sprovodili zakoni Evropske unije. Naveo je da Crna Gora ima na raspolaganju i pretpristupnu pomoć Evropske unije za zaštitu životne sredine, ali da ona nije dovoljna, tako da će Crna Gora najveći deo sredstava morati da izdvoji iz sopstvenih resursa.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma gospođa Daliborka Pejović izjavila je da je jedan od najvećih problema sistem decentralizacije, dok je ozbiljan izazov stanje administrativnih i kadrovskih kapaciteta na lokalnom nivou.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori gospodin Andre Lis istakao je da je potrebno postaviti strateške ciljeve za Poglavlje 27. Naveo je da je heophodno uspostaviti i mrežu zaštićenih oblasti Natura 2000, uključujući i zaštitu obalnog područja.

Ambasador Velike Britanije u Podgorici gospodin Ian Viting dodao je da je potrebno postići balans između visokih ekoloških standarda i ekonomskog razvoja.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti