Potrebno smanjiti emisiju štetnih gasova poljoprivrednih i građevinskih mašina

kombajn kombajni.rs

Prošle nedelje Evropska komisija iznela je predlog da se uvede novi propis kojim bi se smanjila emisija štetnih gasova poljoprivrednih mašina kao što su kombajni, traktori itd, građevinskih mašina poput dizalica i mešalica, vozila za razonodu i mašina koje se koriste na prugama i u unutrašnjim vodama.

Još 1997. godine donet je propis kojim je određena dozvoljena emisija štetnih gasova poljoprivrednih i drugih mašina, ali s obzirom da je emisija azotnih oksida i finih čestica sve veća, Evropska komisija je odlučila da ovaj sektor usaglasi sa američkim gde važe stroži propisi.

Novim propisom bi trebalo da bude uveden limit za emisiju ugljen dioksida, ugljovodonika, azotnih oksida i finih čestica u skladu sa limitom koji važi u Sjedinjenim Američkim Državama, a u planu je da stupi na snagu 2017. godine.

Zbog najave uvođenja ovih propisa pobunili su se borci za čistiju čovekovu okolinu i proizvođači poljoprivrednih mašina. Borci za čistiju okolinu istakli su da je potrebno prečišćavanje toksičnih gasova koje emituju ove mašine, a ne njihovo ograničavanje. Proizvođači poljoprivrednih mašina dodali su da im je potrebno više od godinu dana za redizajniranje mašina kako bi one emitovale manju količinu štetnih gasova, i da postoji mogućnost da ovaj proces ne bude završen pre stupanja na snagu novog propisa.

Sandra Jovićević

foto: kombajni.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti