Potpisana Antverpenska deklaracija o Evropskom industrijskom dogovoru

Foto-ilustracija: Unsplash (Ben Garratt)

Predstavnici Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije (PKS), učestvovali su u Antverpenu na predstavljanju „Antverpenske deklaracije o Evropskom industrijskom dogovoru’’. Ovom Deklaracijom, lideri iz skoro 20 industrijskih sektora Evrope pozivaju Evropsku komisiju na 10 hitnih akcija za vraćanje konkurentnosti na Starom kontinentu.

Pomenuto Udruženje obuhvata više od 2.600 kompanija u našoj zemlji iz ovog sektora.

Prema rečima Dragana Stevanovića, sekretara Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS, donesena Antverpenska deklaracija predstavlja prekretnicu Evropske unije u oblikovanju njene budućnosti, navodi se na sajtu PKS-a.

Kako je dodao, identifikovane su pojave koje su dovele do pada industrijske proizvodnje i predložene su mere za njihovo suzbijanje.

,,Deklaracija je, ustvari, predloženi akcioni plan, čijom bi se realizacijom povećala konkurentnost evropske industrije i vratila industrija EU na mesto koje joj pripada. Uspeh ove deklaracije u praksi je od velikog značaja i za privredu Srbije, koja od ukupnog izvoza, 64 odsto robe plasira na tržište EU“, rekao je sekretar.

Pročitajte još:

Pad potražnje i proizvodnje, kao i zastoj investicija, neki su od istorijskih izazova sa kojima se trenutno bore osnovne industrije u Evropi. Upravo je ovo razlog zbog čega predstavnici industrija zahtevaju odlučnu akciju za stvaranje uslova za snažniju privredu Evrope.

Foto-ilustracija: Freepik (Ben Garratt)

Kako se navodi na sajtu PKS-a, zahtevi su da se postavi Zelena agenda u fokus Stategije Evrope 2024-2029, zatim da se značajnije uključe javne finansije u Fond za čiste tehnologije i da se Evropa učini globalnim i konkurentnim snabdevačem energije. Pored toga, traži se rad na razvoju infrastrukture koja je Evropi potrebna, i povećanje nezavisnosti u snabdevanju sirovinama u Evropskoj uniji. Takođe, predstavnici industrija traže da se podrži razvoj proizvoda cirkularne ekonomije koji imaju nultu ili nisku emisiju ugljenika, ali i da se oživi i poboljša funkcionisanje Jedinstvenog tržišta, zatim da se okvir za razvoj inovacija učini efikasnijim i unapredi proces donošenja zakona i postizanje rezultata.

Potpisnici Deklaracije su predstavnici različitih sektora, od hemijske, farmaceutske, industrije papira i čelika, rudarstva, industrije aluminijuma, stakla, cinka, metala, tekstila, rafinerija, cementa, kreča, đubriva, keramike, industrijskih gasova i biotehnologije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti