Potpisan ugovor za izgradnju vetroparka Čibuk

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić ocenio je nakon potpisivanja ugovora o finansiranju vetroparka sa kompanijom iz Ujednjenih Arapskih Emirata da je vetropark u Čibuku najveći projekat te vrste u Evropi i najveća pojedinačna privatna investicija u Srbiju.

Antić je naveo da je reč o velikom projektu za Banat i za Srbiju, o vetroparku snage 158 megavata što je otprilike 32 procenata ukupnih naših projekata iz energije vetra. Dobili smo projekat koji garantuje da će Srbija do 2020.godine povećati učešće obnovljivih izvora energije na 27 odsto naše ukupne potrošnje, rekao je Antić. Prema njegovim rečima, potpisivanje ugovora predstavlja izuzetan događaj za budućnost našeg energetskog sektora i dokaz da je Srbija napravila tehnološki iskorak i da ulazi u korak sa razvijenim državama zapadne Evrope. Vlada Srbije je napravila pionirske korake kad su u pitanju obnovljivi izvori, stigli smo do nekih stotinak megavata iz svih izvora, rekao je Antić. On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji mu je pružio podršku kao ministru da ovakvi projekti zažive i da dobiju širu društvenu podršku. Verujem da sa ovim projektom naš energetski sektor i naša energetska budućnost dobijaju potpuno novu dimenziju i da možemo slobodno da kažemo da smo obezbedili energetsku budućnost Srbije, istakao je on.

Ministar rudarstva i energetike je objasnio da je reč je o projektu koji je razvila kompanija „Masdar“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja se bavi novim energijama. To je još jedan dokaz izuzetnih odnosa Srbije i Emirata koji su posledica izuzetnog odnosa koji postoji među liderima naših zemalja. Uspeli smo da dobre političke odnose pretočimo u jedan značajan projekat, poručio je ministar rudarstva i energetike. Antić se zahvalio partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su razvojem ovog projekta pokazali koliko veruju u Srbiju, kao i to da je Srbija postala sigurna tačka u Evropi za investiranje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas potpisivanju kreditne linije za izgradnju vetroparka u Čibuku, povrsine 37 kvadratnih kilometara, najvećeg komercijalnog projekta u oblasti energije vetra u Srbiji i regionu zapadnog Balkana.

Vetropark snage 158 megavata koji će se sastojati od 57 turbina i proizvoditi do 457 gigavatčasova električne energije godišnje, čiji zavrsetak se planira do kraja 2018. godine, biće najveći komercijalni projekat u oblasti energije vetra u Srbiji i regionu zapadnog Balkana. Od projekta se očekuje da ce dovesti električnu energiju u priblizzno 113.000 domaćinstava i da će smanjiti emisiju gasova za više od 370 hiljada tona ugljen dioksida godišnje. Vetropark Čibuk 1 doprineće otvaranju 400 radnih mesta tokom izgradnje, kao i izgradnju 50 kilometara novih puteva.

Kreditna linija potpisana je između kompanije Vetroelektrane Balkana D.O.O Beograd i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti