Potpisan sporazum o cirkularnoj ekonomiji između PKS-a i GIZ-a

GIZ4 pks

U sredu 24. februara 2016. godine potpisan je Sporazum o saradnji u okviru GIZ IMPACT projekta između predstavnika Privredne komore Srbije i Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ) koji se odnosi na unapređenje cirkularne ekonomije.

Predsednik Privredne komore Srbije gospodin Marko Čadež izjavio je da je potpisivanje sporazuma nastavak saradnje između Privredne komore Srbije i GIZ-a, a da je cilj sporazuma da se otpad tretira kao proizvod i šansa za rast i razvoj. Kako je istakao, usled neadekvatnog tretiranja otpada Republika Srbija godišnje izgubi oko 50 miliona evra.

Vođa projekta GIZ IMPACT gospodin Klaus Šmit dodao je da je cilj sporazuma uspostavljanje cirkularne ekonomije na nacionalnom nivou. Naveo je da je potrebno podići nivo međuopštinske saradnje i privlačenja investicija u ovu oblast.

Savetnik za ekonomsku saradnju Ambasade Nemačke gospodin Šmid Jirgen istakao je da je veoma bitno uspostaviti vezu između zaštite životne sredine i reciklaže u Srbiji kako bi efekti bili optimalni, a dodao je i da je veoma važno povezati zaštitu životne sredine sa otvaranjem novih radnih mesta.

Savetnik u Centru za zaštitu životne sredine Privredne komore Srbije gospodin Siniša Mitrović izjavio je da će set zakona iz oblasti zaštite životne sredine koji je nedavno usvojen napraviti novi okvir za cirkularnu ekonomiju. Dodao je i da cirkularna ekonomija predstavlja novu razvojnu šansu za lokalni ekonomski napredak, podizanje nivoa zaposlenosti, zelenih radnih mesta i novog inkluzivnog rasta ka socijalno odgovornoj ekonomiji.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti