Potpisan memorandum o izgradnji hidroelektrane u Leskovcu

Photo: Pixabay

U petak 5. decembra 2014. godine u Leskovcu potpisan je Memorandum o razumevanju o izgradnji hidroelektrane na vodosistemu „Barje“. Memorandum su potpisali gradonačelnik Leskovca gospodin Goran Cvetanović i vlasnik kompanije „Elektro razvoj“ gospodin Vasili Prilipko.

Gospodin Prilipko je istakao da njegovo preduzeće ima u planu da primeni veoma traženu tehnologiju, kao i da projekat neće ugroziti snabdevanje vodom.

Gradonačelnik Leskovca gospodin Goran Cvetanović izjavio je da se vodosistem „Barje“ nalazi na mapi lokacija za buduće male hidroelektrane. Prema njegovim rečima, izgradnjom hidroelektrane na ovom sistemu građani Leskovca dobiće vodu obogaćenu kiseonikom, a JP „Vodovod“ smanjiće troškove njene prerade.

Direktor kompanije „Elektro razvoj“ gospodin Zurab Merabašvili istakao je da izgradnja hidroelektrane neće uticati na nivo vode u jezeru, kao ni na pojavu toksina u vodi.

Hidroelektrana bi trebalo da bude izgrađena između brane i fabrike vode u Leskovcu, a njena snaga će biti oko 300kW. U planu je da se sa izgradnjom počne za tri meseca, a vrednost nvesticije procenjuje se na oko 120 hiljada evra.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti