Postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu u završnoj fazi izgradnje

precistac_jul_2016

Predstavnici opštine Vrbas, Programa podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave (MISP) i JKP „ Komunalac “ iz Vrbasa obišli su 13. jula 2016. godine postrojenje za preradu otpadnih voda za opštine Vrbas i Kula koje je u završnoj fazi izgradnje.

Inženjer nadzora MISP gospodin Đorđe Kuljančićm izjavio je ovom prilikom da je deo postrojenja – linija vode u završnoj fazi, a da se trenutno ispituje funkcionalnost celog postrojenja. Kako je istakao, u toku su radovi na čišćenju bazena nakon čega će se početi sa mokrim probama. Sa završetkom proba linija vode biće spremna za upotrebu, a kada se i otpadna voda pusti na postrojenje, CPPOV biće pušteno u pogon.

Direktor JKP „ Komunalac “ gospodin Radomir Čurović istakao je da radnici ovog preduzeća čiste opremu koja se nalazi pod vodom, a da će u narednih desetak dana biti izvršeno novo punjenje.

Zamenik predsednika opštine Vrbas gospodin Milan Glušac dodao je da je ovo jedan od najkompleksnijih projekata u Srbiji koji finansira Evropska unija. Istakao je da je najveći problem lokalne samouprave nedostatak kanalizacije i recipijenata.

Podsetimo, krajem prošle godine izgrađen je magistralni kolektor između Kule i Vrbasa. Ovo postrojenje bi trebalo da prikuplja sve sanitarne i industrijske vode kao i otpadne vode iz domaćinstava koji su priključeni na mrežu kanalizacije, a zatim da ih prerađene ispušta u Veliki bački kanal. Vrednost projekta iznosi oko 15 miliona evra, a finansira ga Evropska unija.

Sandra Jovićević

izvor: vrbas.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti