Postoji li šansa da čovečanstvo plastične boce ikad pošalje u penziju?

Foto-ilustracija: Pixabay

Svaka ekološki osvešćena osoba zna da je kupovina vode i drugih pića u plastičnim flašama nužno zlo. Iako su ove boce praktične i lagane za nošenje, za prirodu su zlo, jer čak i one koje su delimično biorazgradive, nisu prijatelji nijednog ekosistema.

Jednostavno, sva plastika potiče iz fosilnih goriva, ograničenog i neobnovljivog resursa, a razlaže se stotinama godina, čineći nepopravljivu štetu biljnom i životinjskom svetu. A da ne pričamo o tome da je cena flaširane vode često i dvestotinjak puta viša od vode iz česme.

Iako svi to znamo, opet teško odolevamo iskušenju konzumerizma, prosto jer nam je tako lakše. Srećom, u budućnosti bi ovaj problem s plastikom mogao da postane stvar prošlosti.

Kako piše Plastic News, Nekoliko velikih proizvođača hrane u pića udružili su snage i novac, u projekat nazvan NaturALL Bottle Alliance, koji za cilj ima razvoj tehnologije proizvodnje biorazgradivih flaša nove generacije.

Za razliku od ranijih manje-više neslavnih pokušaja zamene plastike biomaterijalima, za koje su kao sirovina korišćeni šećerna trska ili kukuruz, NaturALL ima plan da njihove boce budu napravljene od drveta, kao što je borovina.

Tokom ove i naredne godine, u ovaj projekat će biti uloženo 25 miliona dolara za sadnice koje bi trebalo da daju 5.000 tona plastike koja bi bila 60 odsto biorazgradiva, ali dugoročni cilj im je veoma ambiciozan – da osmisle flaše koje bi bile 95 odsto biorazgradive.

Ipak, svesni su toga da će to zaista biti teško i spremni su da, ukoliko se ispostavi da je ona komercijalno neisplativa, priznaju poraz i odustanu od razvoja “zelene” tehnologije i ulaganja u održivi razvoj.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti