Poslanici evropskih Zelenih pokrenuli peticiju protiv jednokratne plastike

Foto: pixabay.com

Trgovački lanci koji posluju na području Evropske unije mogli bi uskoro dobiti potpise evropskih građana kojima od njih traže da se zauzmu protiv korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu.

Poslanici evropskih Zelenih pozvali su Evropljane da potpišu peticiju kojom se pozivaju trgovački lanci „da rade sa nama protiv jednokratne plastike smanjujući količinu plastične ambalaže koja se koristi u trgovinama i prevozu robe“.

– Pozivamo trgovačke lance da stupe u kontakt sa svojim dobavljačima kako bi zatražili od njih da smanje beskorisnu ambalažu i ponude alternativu svojim klijentima kad god je to moguće. Pozivamo trgovačke lance da rade pritisak na donosioce odluka u svojim zemljama i u Briselu da se dogovore o obavezujućim i konkretnim novim pravilima za smanjenje proizvodnje beskorisne plastike, navodi se u peticiji.

Autori peticije smatraju da se, prilikom kupovine, u korpama nađe velika količina „nepotrebne plastike„.

– Bezbrojne jednokratne plastične kese koriste se za pakovanje voća i povrća, čak i hrana sa sopstvenom prirodnom zaštitom ponekad dolazi s dodatnim plastičnim omotom, ističe se u peticiji.

Podsetimo, Evropska komisija je nedavno predložila da se na tržištu Evropske unije zabrane jednokratni plastični proizvodi, poput štapića za uši i plastičnih slamčica koji bi se ubuduće morali izrađivati od održivijih materijala. O predlogu Evropske komisije tek treba da se izjasne države članice EU-a i Evropski parlament.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti