Poskupljenje nafte u Srbiji – 130 odsto za tri meseca

U julu, tačnije u prethodnih pet nedelja, prosečne maloprodajne cene benzina i dizela povećane su za oko pet dinara po litru, saopšteno je iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Geovanni Herrera)

U saopštenju se navodi da je srpsko tržište, podjednako kao i ostala tržišta u regionu, reagovalo na povećanje cene sirove nafte, koja je u prethodna tri meseca poskupela čak za oko 130 odsto. Ističe se da se barel referentne nafte „brent“ krajem aprila prodavao za oko 20 dolara, početkom juna za 40, a juče za oko 45 dolara.

„Dosadašnji deo 2020. se jasno može podeliti na dva perioda, prvi period pada cene nafte, od januara do kraja aprila, kada se cena strmoglavila za gotovo 50 dolara po barelu“, navode iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Ističe se da je tokom drugi dela godine, od kraja aprila do kraja jula, cena nafte povećana za oko 25 dolara po barelu.

Dodaje se da je promena cene goriva takođe imala jasno razgraničene periode. Navode da su cene goriva u Srbiji bile u padu sve negde do sredine maja, benzin je pojeftinio za oko 27 dinara, a dizel za oko 33 dinara po litru.

Zatim je, kako se navodi u saopštenju, usledila jednomesečna stagnacija cena, nakon čega su se promene na globalnom tržištu počele odražavati i na cene u Srbiji.

Ističu da su u međuvremenu povećane i akcize tako da su proizvođači i uvoznici na račun dažbina morali da izdvoje dodatnih oko 1,30 dinara.

U saopštenju se ističe da je ukupno povećanje prosečnim maloprodajnih cena benzina i dizela u ovom periodu iznosilo oko 11 dinara po litru.

Cena tečnog naftnog gasa je, kako se navodi, imala svoju nezavisnu dinamiku kretanja, tako da je zabeležen manji pad cene oko 17 dinara po litru, ali je zatim usledilo i manje povećanje cene od 7,60 dinara po litru.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti