Poseta Italijanskog nacionalnog instituta za životnu sredinu i istraživanje

Foto: sepa.gov.rs

U Agenciji za zaštitu životne sredine održan je sastanak sa stručnjacima Italijanskog nacionalnog instituta za životnu sredinu i istraživanje (ISPRA) koji su u poseti Republici Srbiji u okviru podrške Italijanskog Ministarstva životne sredine, kopna i mora kroz projekat Podrška regionu Zapadnog Balkana u primeni Multilateralnih sporazuma u oblasti životne sredine kroz jačanje institucionalnog okvira i izgradnju kapaciteta. Projekat pruža stručnu i finansijsku podršku u okviru UN Environment/GEF projekta Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritisaka na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta.

Italijansko ministarstvo životne sredine, kopna i mora je obezbedilo pomoć Agenciji kroz podizanje kapaciteta zaposlenih i nabavku potrebne opreme za ispitivanje zemljišta i izrade Informacionog sistema zemljišta. U okviru ove posete u periodu od 24. do 26. oktobra 2017. godine realizuje se i terenski obilazak bivših hemijskih industrija Zorka – Obojena metalurgija u Šapcu i Viskoza u Loznici sa uzorkovanjem zemljišta. Cilj terenskog obilaska je realizacija programa preliminarnih istraživanja, kao i prikupljanje svih relevantnih i dodatnih informacija neophodnih za izradu planova karakterizacije ovih napuštenih lokacija.

U toku terenske posete u Šapcu pridružiće se i grupa međunarodnih medija u poseti Republici Srbiji u vidu pripreme za predstojeću Skupštinu UN za životnu sredinu (UNEA) koja ove godine ima poseban fokus na smanjenje zagađenja planete Zemlje.

izvor: sepa.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti