PORUKA EKOLOŠKOG PERFORMANSA U BANJALUCI: Termoelektrane izlaze iz mode, dok mi ostajemo zarobljeni u fosilnoj eri (FOTO)

Foto: czzs.org

Povodom Svetskog dana borbe protiv fosilnih goriva, ispred zgrade Vlade Republike Srpske aktivisti Centra za životnu sredinu su performansom prikazali jasno šta očekuje Bosnu i Hercegovinu u narednih 30 godina, ukoliko vlade i dalje nastave sa politikom ulaganja u fosilna goriva.

,,Zemlje Evropske unije sistematski prilaze rešavanju ove problematike i konkretne akcije prikazuju da njihova obećanja ne stoje samo na papiru. Ciljevi za 2050. godinu jasno nalažu 100% dobijanja energije iz obnovljivih izvora’’, izjavila je Duška Kudra, Koordinator programa Energija i klimatske promene.

Brojne studije pokazuju neisplativost ulaganja u termoelektrane, koje su preopterećujuće za ekonomiju države, stvaraju troškove medicinskih tretmana zbog bolesti koje izaziva emisija sagorenog uglja, a uticaj na životnu sredinu i klimu je nesaglediv.

Dok političari i investitori kao glavne argumente za nastavak ulaganja u ugalj ističu nova zapošljavanja, izvoz električne energije i ekonomsku stabilnost države, gubitke najviše osete građani. Ako pogledamo postupke naših ministarstava vidi, se da uopšte ne pridaju značaj devastaciji prirode niti životima stanovnika koji su svakodnevno izloženi uticaju njihovih pogrešnih političkih odluka, kažu aktivisti.

,,Činjenica je da je Bosna i Hercegovina pristupanjem Energetskoj zajednici želela izgraditi ugled ozbiljne zemlje sa visokim tendencijama razvoja, ali sa druge strane ne želi ispunjavati svojeobaveze i ciljeve? Mislimo da je to krajnje licemerno ponašanje prema građanima, koji trpe sva zagađenja i urušenja kvaliteta života’’, zaključuje Duška Kudra.

Rezultati online ankete koju su aktivisti sproveli u Gacku pokazuju da se 83% građana izjasnilo da se guše u zagađenju koje prouzrokuje termoelektrana Gacko, a sporazumi i planovi za izgradnju novih termoelektrana se sumanuto i neplanski donose, bez da građani imaju mogućnost da izraze svoje mišljenje.

Nove termoelektrane koje su planirane u Gacku, Tuzli, Banovićima, Ugljeviku, Tomislavgradu i Kamengradu, te ponovna najava da je Shell zainteresovan da istražuje naftu u Federaciji BiH pokazuje nespremnost vlada da se se okrenu energetskoj tranziciji.

(CZZS.org)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti