Porezi u Bugarskoj odbijaju investitore u obnovljive izvore energije

obnovljivi izvori energijeStrani investitori u Bugarskoj se ovih dana sve više protive uvođenju poreza na prihod od 20% za proizvođače energije iz obnovljivih izvora.

Ovaj predlog uvođenja poreza izneo je gospodin Volen Siderov, šev nacionalističke partije, tokom glasanja o donošenju Zakona o budžetu za 2014. godinu.

Ubrzo nakon toga, u nedelju, predstavnici Asocijacije italijanskih i nemačkih biznismena u Bugarskoj su se obratili premijeru Bugarske, ali i ministru ekonomije i energetike, uz iznošenje stava da je uvođenje ovog poreza kontradiktorno preporukama Evropske Komisije što bi moglo pogoršati investicionu klimu u zemlji i smanjiti poverenje u bugarski energetski sektor.

Na ovaj način diskriminišu se proizvođači energije iz vetroparkova i solarnih elektrana i povećava se opasnost od retroaktivnog uticaja na ekonomiju u ovoj oblasti.

Ovakav izostatak strategije i vizije u razvoju energetskog sektora u Bugarskoj nateraće investitore da sada dobro razmisle pre nego što dođu u Bugarsku.

M.K.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti