Porast zaposlenosti u sektoru obnovljivih izvora

REJobs2015_Infographic_1

Broj radnih mesta u industriji obnovljive energije u svetu porastao je u 2014. godini za više od milion i dostigao 7,7 miliona isključujući velike hidrocentrale, pokazuju novi podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA). Pregled radnih mesta u obnovljivoj industriji za 2015. agencije IRENA ukazao je na rast broja radnih mesta u svetu za 18% u 2014. u odnosu na 2013.

„Obnovljivi izvori nastavljaju da se nameću kao glavi globalni poslodavac, stvarajući snažne, ekonomske i društvene koristi širom sveta“, rekao je generalni direktor IRENA-e Adnan Z Amin. „Ovo povećanje se desilo delimično zahvaljujući smanjenju troškova za tehnologije obnovljivih izvora energije što stvara nova radna mesta u postavljanju, radu i održavanju. Očekujemo da će ovaj trend nastaviti da raste s obzirom na to da industrija obnovljivih izvora energije konstantno jača.“

Najveći porast poslova u energetskom sektoru obnovljivih izvora energije je zabeležen u Aziji. Pet od deset zemalja sa najvise poslova u ovoj industiji su u Aziji (Kina, Indija, Indonezija, Japan i Bangladeš). Kao rezultat toga, čak i sa konstantnim porastom radnih mesta, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija sada učetvuju sa 25 posto od ukupno zaposlenih ljudi u ovoj industriju u svetu, što je za 6 posto manje nego sto je bilo u 2012.

Deset zemalja sa najvećom zaposlenosti u obnovljivoj industriji u svetu su: Kina, Brazil, Sjedinjene Američke Države, Indija, Nemačka, Indonezija, Japan, Francuska, Bangladeš i Kolumbija. Najviše radnih mesta u industriji obnovljive energije bilo je 2014. u solarnom PV sektoru – 2,5 miliona, a veliki poslodavac na polju obnovljive enegije je i industrije biogoriva sa 1,8 miliona radnih mesta, a broj radnih mesta u industriji vetroenergije u svetu porastao je u 2014. i premašio milion.

„Ukoliko nastavimo da ulažemo u obnovljive izvore energije i njihove višestruke ekonomske, ekološke i socijalne benefite,zaposlenost u ovoj industriji će nastaviti da raste“,rekao je gospodin Amin. „IRENA istraživanje procenjuje da će udvostručenje udela obnovljivih izvora energije u globalnom energetskom miksu do 2030. rezultirati u više od 16 miliona radnih mesta širom sveta.“

N.Đ.

foto: irena.org

izvor: irena.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti