Ponovo poleteo stepski soko iz Lebine kod Paraćina

Stepski soko, koga je meštanin Lebine pronašao u okolini tog sela, je juče, nakon uspešnog oporavka u Prihvatilištu palićkog ZOO vrta, vraćen u prirodu, upravo u atar sela Lebina, kod Paraćina, gde je i pronađen.

Foto: pixabay

Stepski soko je pronađen 17. jula prošle godine iscrpljen, a inače prstenovan je u Austriji.

Soko je posle skidanja kožne maske sa očiju veselo poleteo u prirodu pred stručnjacima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, aktivistima Društva za zaštitu i proučavanje ptica i novinarima.

Ptica je u prirodu vraćena na mestu gde je pronađena, a o tome je obaveštena Ambasada Austrije u Srbiji i Inspektorat za zaštitu životne sredine u Srbiji.

Кada je pronađen, soko je imao svega 750 grama, bio je iscrpljen, gladan i dehidriran, rekli su stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i istakli da se ptica uspešno oporavila i sposobna je da se sama brine o sebi.

Milisav Pajević

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Paraćin u slici i reči“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti