Poljoprivrednici iz Vranja u poseti Mađarskoj i Poljskoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Roberta Sorge)

Poljoprivrednici sa teritorije grada Vranja boravili su u Mađarskoj i Poljskoj, gde su posetili proizvođače voća i stočarske farme. ,,Cilj ove studijske posete bio je pre svega upoznavanje naših poljoprivrednih proizvođača sa novinama, dostignućima i iskustvima pojoprivrednih proizvođača u ovim zemljama.

U Mađarskoj se uglavnom proizvodi pšenica, kukuruz, ječam, krompir i zob. Poljoprivredno zemljište prostire se na 4,9 miliona hektara i ostvaruju se odlični rezultati. U Poljskoj se poljoprivredom bavi oko 4 miliona stanovnika i uglavnom imaju male posede,  od dva do pet hektara,  na kojima postižu odlične prinose i zaradu. Poljska je najveći evropski izvoznik jabuka i bobičastog voća.

„Prošle godine od izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zaradili su 27,5 milijarde evra“, rekao je Nebojša Stamenković, gradski većnik.

Takođe, dodao je da su tokom obilaska naišli na veoma lep prijem i gostoljubivost domaćina i bili u prilici da se upoznaju sa mnogobrojnim novinama, koji bi naši poljoprivredni proizvođači mogli da  primene u sopstvenoj proizvodnji i stočarstvu.

Studijsku posetu finansirao je Grad Vranje, a za ove namene iz bužeta je izdvojeno oko 700.000 dinara.

Izvor: Grad Vranje

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti