Poljoprivrednici iz Beograda na Sajmu poljoprivrede u Parmi

Foto-ilustracija: Unsplash (Ryan Graybill)

Predstavnici Sekretarijata za privredu i 40 beogradskih poljoprivrednika posetili su u sredu, 23. oktobra Međunarodni sajam prehrambene industrije „CIBUS TEC 2019” u Parmi.

Podsekretar za privredu Radenko Durković je u izjavi za Beoinfo rekao da je taj sekretarijat poljoprivrednicima sa teritorije grada Beograda, osim stručnih obuka i predstavljanja na domaćim sajmovima u Beogradu i Novom Sadu, ove godine omogućio posetu sajmu u Italiji.

„Nadamo se da će kroz primere dobre prakse poljoprivrednici od svojih kolega iz inostranstva steći nova znanja i iskustva, koja će moći da primene u svom radu. Na ovom putovanju su mladi poljoprivredni proizvođači iz Beograda koji su se opredelili za ovu delatnost, a u tome će i ubuduće imati našu punu podršku“, istakao je Durković.

On je podsetio da je Sekretarijat za privredu i u 2019. godini izdvojio znatna sredstva za podsticaje u poljoprivredi.

„Za tu namenu ove godine je opredeljeno 200 miliona dinara, i to za podsticaje u četiri kategorije – voćarstvu i povrtarstvu, pčelarstvu, stočarstvu, kao i za nabavku mehanizacije. Poslednjih godina se za ovu namenu sredstva konstantno uvećavaju, tako da su u poslednjih šest godina udesetostručena“, naglasio je Durković.

Bojana Jovanović, poljoprivrednica iz Rakovice, izjavila je da je za nju poseta ovom sajmu značajna za njen posao, naročito zbog toga što je početnik, te da će se potruditi da ono što je videla i saznala primeni na svom imanju.

Poljoprivrednici koji su u poseti ovom sajmu imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva ili su njihovi članovi i imaju zapažene rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti