Pokrenut izazov za upravljanje biootpadom

Foto: UNDP

Na Palilulskoj pijaci u Beogradu juče je objavljen početak „Izazova za upravljanje biootpadom“, koji su pokrenuli Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Cilj ovog izazova je da pronađe i pomogne realizaciju inovativnih rešenja za upravljanje biorazgradivim otpadom, posebno otpadom od hrane i kuhinjskim otpadom, kao i zelenim otpadom iz parkova i bašta. Ova rešenja doprineće smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i povećati upotrebu obnovljivih izvora energije.

Izazov su zvanično otvorili ambasador Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Nj. E. Jan Lundin, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap.

Ambasador Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Nj. E. Jan Lundin, poručio je da su inicijative poput ove, koje podstiču inovativna rešenja, važne za životnu sredinu, ali i za privredu Srbije, jer će rezultirati novim radnim mestima.

Foto: UNDP

„U okviru podrške koju Švedska pruža Srbiji kako bi njen proces pridruživanja Evropskoj uniji išao brže, pomažemo da Srbija unapredi način upravljanja otpadom. U Evropskoj uniji i Švedskoj postoji mnogo primera dobre prakse i uspešnih poslovnih rešenja za upravljanje bio-otpadom. Ovaj projekat će omogućiti da razmenimo ideje, učeći jedni od drugih.“, poručio je Lundin.

O aktivnostima koje je Srbija preduzela kako bi rešila problem upravljanja biootpadom govorila je pomoćnica ministra zaštite životne sredine, Biljana Filipović Đušić: „U pripremi je Nova Strategija upravljanja otpadom od 2020. do 2025. godine, usklađena sa pet novih direktiva EU o cirkularnoj ekonomiji. Očekuje se da će biti usvojena ove godine. Ponovno iskorišćenje biorazgradivog otpada u skladu je procesom primene cirkularne ekonomije u Srbiji, sa najboljom praksom u zemljama EU i evropskim zakonodavstvom. Upravo će kroz ovaj projekat biti olakšano uspostavljanje infrastrukture za upravljanje biootpadom, pre svega za njegovo sakupljanje i razdvajanje od drugih vrsta otpada. “

Ona je napomenula da su ciljevi u zemljama EU, kojima bi i Srbija trebalo da teži, da se do 2035. godine reciklira 65 odsto otpada, kao i da se manje od 10 posto otpada odlaže na deponije.

Foto: UNDP

„Uz podršku Vlade Kraljevine Švedske, i u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, UNDP pomaže Srbiji da, kroz unapređenje upravljanja biorazgradivim otpadom, smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte i zagađenje, otvori nova radna mesta i uštedi resurse. Nadam se da ćemo zahvaljujući ovom izazovu dobiti mnogo dobrih predloga i da ćemo zajedno doprineti da se sakupi i tretira veća količina ovog otpada, u korist privredi, životnoj sredini i građanima Srbije“, rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Bolje upravljanje biorazgradivim otpadom doprinosi postizanju nekoliko Ciljeva održivog razvoja UN-a: okončanju siromaštva i gladi, osiguravanju dobrog zdravlja, obezbeđivanju pristupačne i čiste energije, održivom načinu potrošnje i proizvodnje, izgradnji održivih gradova i zajednica i sprečavanju klimatskih promena, dodala je Pikap.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), trećina hrane proizvedene globalno se baci, a to je količina koja bi bila dovoljna da se nahrani skoro milijarda gladnih u svetu.

Prema dostupnim procenama, u Srbiji se od ostataka iz prehrambene industrije, restorana, samoposluga i pojedinačnih domaćinstava, uz zeleni otpad iz bašta i parkova, godišnje skupi oko 900.000 tona biorazgradivog otpada. Oko 70 odsto tog otpada završi na nesanitarnim deponijama, šteteći životnoj sredini i povećavajući emisije GHG. Samo 1 procenat biološkog otpada se sakuplja i prerađuje, a gubitak u neiskorišćenim resursima Srbiju košta približno 50 miliona evra godišnje.

Foto: UNDP

Javni poziv za učešće u “Izazovu za upravljanje biootpadom“ otvoren je do 22. aprila 2020. godine. Inovativne ideje za efikasnije upravljanje otpadom od hrane i zelenim komunalnim otpadom mogu da prijave lokalne samouprave, javna preduzeća, naučno-istraživačke institucije i organizacije civilnog društva. Timovi čija rešenja budu odabrana sarađivaće sa stručnim mentorima, a najboljih pet će dobiti sufinansiranje kako bi primenili svoje ideje u praksi. Takođe će učestvovati u studijskim posetama Švedskoj, gde će iz prve ruke učiti iz najboljih evropskih primera.

Projekat „Izazov za upravljanje biootpadom“ i javni poziv za inovativna rešenja pokreće Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Više informacija o uslovima učešća u izazovu dostupno je na sajtu www.inovacije.klimatskepromene.rs.

Izvor: UNDP

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti