Pokazna vežba „Zajedno protiv poplava“ održana u Paraćinu

 

Foto: Marina Sazdanović

Pokazna vežba „Zajedno protiv poplava“ uspešno je organizovana u Paraćinu.

Prošlog petka je demonstrirano postavljenje mobilne opreme za odbranu od poplava na reci Crnici u centru Paraćina.

Ovaj sistem pokrivaće 370 metara obale, a mobilni tim je za desetak minuta postavio sistem u dužini od 100 metara.

Mobilna oprema montira se na zaštitni betonski zid, koji će biti izgrađen u dužini od četiri kilometra duž obale reke Crnice.

Zamenik predsednika opštine Tomislav Šaletić rekao je da je veliku pomoć donirala Evropska unija, koja se realizuje preko Austrijske razvojne agencije (ADA), a na osnovu sporazuma Vlade Republike Srbije, Javnog preduzeća „Srbijavode“ i opštine Paraćin.

Šef operacija u Delegaciji EU u Srbiji Sakelaris Hurdas rekao je će Evropska unija nastaviti da se bavi ovim pitanjem i radiće na unapređenju aktivnosti za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa.

Foto: Marina Sazdanović

Da bi došlo do toga klimatske promene se moraju više poštovati, a isto tako moramo biti i racionalniji kada je otpornost na prirodne katastrofe u pitanju.

Pokaznoj vežbi „Zajedno protiv poplava“, prisustvovao je veliki broj građana Paraćina, kao i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević.

U organizaciji ovog događaja učestvovali su i predstavnici Javnog preduzeća „Srbijavode“, EU, UNDP, FAO ,SECO, Crveni krst, Caritas Srbija, Civilna zaštita i drugi.

Milisav Pajević

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Info-energetski Paraćin“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti