Počinje sezona žurki bez jednokratne plastike

Žurke vezujemo za zabavu, opuštanje, uživanje u druženju i dobroj muzici. Ipak, ono što često ni ne primetimo jeste količina otpada koja ostaje nakon njih. Sigurno ste nekad bili u prilici da vidite čitavu gomilu odbačenih plastičnih čaša, slamčica, limenki nakon što se zabava završi.

Foto: Facebook (screenshot)

Problem taloženja otpada posebno je izražen na fetivalima i žurkama na otvorenom. Ipak, i noćni klubovi vode borbu sa ovim stalno prisutnim neprijateljem – plastičnim otpadom.

Kako bi se, makar donekle, sprečilo bespotrebno gomilanje plastičnog otpada, Kišobran i Tuborg izbaciju plastične čaše za jednokratnu upotrebu na Kišobran žurkama od 1. februara. Umesto toga, uvode kauciju za višekratnu čašu, koja će iznositi 100 dinara, pri čemu se novac dobija nazad nakon vraćanja čaše.

Prošle godine slična akcija sprovedena je u kafićima u Cetinjskoj ulici. U periodu od 23. do 30. novembra pokrenuta je akcija „Kažem NE jednokratnoj plastici“, koju su organizovali Mikser UN Women Srbija s težnjom da drastično smanje ili čak i potpuno ukinu korišćenje plastike za jednokratnu upotrebu na nedelju dana. Kafići iz ulice su ih podržali, izbacivši iz upotrebe plastične čaše, kašičiće i slamčice.

Na prošlogodišnjoj manifestaciji „Dani Darka Rundeka u Beograd“ su, po želji ovog muzičara, bile u ponudi plastične trajne čaše, za koje su posetioci izdvajali po 100 dinara za kauciju, pri čemu im je ova suma bila vraćena ukoliko nisu poneli kući svoju čašu kao suvenir. Tom prilikom je Darko Rundek istakao da se na taj način može izbeći gomilanje 2.000 do 3.000 plastičnih čaša kojima će, iako su bile u upotrebi samo jedno veče, biti potrebni vekovi da se razgrade.

Cilj ovakvih inicijativa teži razvoju svesti o problemu preplavljenosti plastikom širom sveta, učeći nas na koje sve načine to možemo izbeći i kako svaki pojedinac može doprineti borbi za očuvanje prirode.

Prema procenama, čovečanstvo godišnje proizvede 1,8 triliona kilograma otpada.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti