Počeo treći Dunavski Biznis Forum

dunavski forum

U ponedeljak 27. oktobra 2014. godine u Beogradu u hotelu „Crown Plaza“ počeo je treći po redu Dunavski Biznis Forum. Ovaj forum posvećen je sprovođenju Dunavske strategije koja je usvojena 2010. godine. Neki od prioriteta ove strategije su jačanje zemalja dunavskog sliva, podsticanje održive energije, zaštita životne sredine dunavskog regiona, obnavljanje i održavanje kvaliteta voda.

Šef Delegacije Evropske unije gospodin Majkl Devenport izjavio je da je dužnost Evropske unije da podrži ciljeve Dunavske strategije, kao i da da podršku preduzećima, lokalnim samoupravama i regionalnim organizacijama za otvaranje novih radnih mesta.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gospodin Miodrag Poledica istakao je da se Dunavska strategija realizuje u 11 prioritetnih oblasti i 14 zemalja. On je dodao da Srbija i Slovenija koordiniraju aktivnosti za sve zemlje koje su obuhvaćene strategijom i to u poboljšanju mobilnosti i multimodelnog transporta koji se odnosi na unapređenje železničkog i drumskog saobraćaja.

Potpredsednik Privredne komore Srbije gospodin Zdravko Jelušić izjavio je da je ova strategija veoma bitna za privredu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gospodin Srđan Verbić da je predlog da studenti volonterski učestvuju u projektima koji će biti obuhvaćeni Dunavskom strategijom. On je pozvao sve privrednike da daju šansu studentima koji su zainteresovani za volontiranje kako bi kasnije lakše došli do posla.

U okviru Dunavskog Biznis Foruma šef Delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Majkl Devenport uručio je devet nagrada „Dunavski cvet“ za najveći doprinos u sprovođenju Dunavske strategije. Osim toga uručeno je i šest priznanja „Dunavski kapetan“.

Na Dunavskom Biznis Forumu prisutno je oko 800 učesnika, i to predstavnika energetskog sektora, agrobiznisa, transporta, predstavnika regulatornih tela i kompanija, kao i veliki broj stručnjaka.

Sandra Jovićević

foto: topsrbija.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti