Počeo Sajam tehnike: Glumci upravljaju dronovima, a posetioci postaju spikeri i glumci

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća svečano je otvorio Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj. Sajam će raditi sve do petka 25. maja.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ovaj najznačajniji i najstariji regionalni specijalizovani razvojno-tehnološki događaj u ovom delu Evrope, sa tradicijom dužom od šest decenija, okupio je više od 600 domaćih i stranih učesnika iz više od trideset zemalja sa pet kontinenata. Biće predstavljeno više od 100 tehničko-tehnoloških inovacija, novosti, premijera i ekskluziviteta, od kojih se približno polovina odnosi na domaće kompanije.

Već po tradiciji, stručni i izlagački program sajma prate brojni edukativni ali i zabavni sadržaji, kojih će biti u velikom broju i ove godine.

Tako će se već drugog dana sajma, u utorak 22. maja, posetioci moći i da se zabave i da nešto nauče u raznim oblastima tehnike i tehnologije.

Jedan od najzanimljivijih tehničko-tehnoloških hepeninga na Sajmu tehnike desiće se u 12 časova, i to u hali 2, nivo C, Beogradskog sajma. Tada će na specijalno postavljenom poligonu dronovima upravljati dvojica popularnih glumaca – Bojan Perić i Stefan Buzurović. Najavljeno je i da će se zvezdama serija „Vojna akademija“ i „Istine i laži“ pridružiti kolege, među kojima i Peđa Damnjanović, Dimitrije Ilić i Ivan Zablaćanski, pa će se ceo događaj pretvoriti u zabavno glumačko nadmetanje.

Da se oprobaju u upravljanju dronovima moći će i posetioci sajma, a sa ovim savremenim letećim bespilotnim čudima i svi ostali zainteresovani mogu da se upoznaju od 10 do 18 časova svakog dana trajanja sajma.

Povodom 60. godišnjice početka emitovanja eksperimentalnog programa TV Beograd, baš povodom 2. Sajma tehnike 1958. godine, i to iz studija na Beogradskom sajmu, RTS organizuje izvanredno i raznovrsno petodnevno druženje, sa podsećanjem na tehniku, ljude i okolnosti, koji su obeležili ovaj period. Tako se Televizija predstavlja sa desetak većih i manjih uređaja iz najranijih godina rada (prva elektronska kolor kamera, najstarija filmska kamera, prenosni magnetoskop, prvi TV aparat…). U improvizovanom studiju prvog TV Dnevnika posetioci će u ulozi spikera moći pred kamerom da čitaju tekstove o televizijskom programu, tehnici i raznim zanimljivostima iz dnevnih novina i nedeljnika iz najranijih godina rada Televizije Beograd. I Radio se predstavlja sa desetak manjih i većih uređaja iz ranih godina, a u improvizovanom studiju poznati novinari i voditelji programa Radio Beograd 2 razgovaraće sa posetiocima i snimati te razgovore koji će moći da se slušaju odloženo… Posetioci će moći da čuju originalne snimljene efekte, da slušaju legendarne radio-drame sa originalnih magnetofonskih traka, da pogledaju omote ploča koje su izmenile istoriju odnosa radija i muzike, ali i da se okušaju kao glumci u kreiranju radio-drame ili kao voditelji kultne emisije „Tup-tup“.

TV Studio će u utorak raditi od 15 do 17 časova, a Studio RB 2 od 14 do 18 časova. Za utorak je, u 12 časova, planirana i medijska tura sa vodičima (srpski i engleski), od Hale 3, lakim hodom oko 200 m, do TV Studija koji je i posle 60 godina aktivan. I RTS Planeta predstavlja multimedijalnu platformu i mogućnost biranja programskog sadržaja na njoj u utorak od 16 do 18 h. Sve to i ne samo to dešava se u hali 3 Beogradskog sajma.

Radno vreme Sajma tehnike je od 10 do 18 časova.

Pojedinačne ulaznice za sajamske programe koštaju 300 dinara, grupne 200 (za đake i studente stručnih tehničkih škola 100 dinara). Za parkiranje putničkih automobila plaća se 100 dinara po satu.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti