Počelo rešavanje problema sanitarne deponije u Vinči

deponija vinca kurir.rs

Gradonačelnik grada Beograda gospodin Siniša Mali 25. novembra 2014. godine potpisao je Ugovor o savetodavnim finansijskim uslugama sa regionalnim direktorom za Zapadni Balkan Međunarodne finansijske korporacije (IFC) gospodinom Tomasom Lubekom. Ovaj ugovor će pomoći da se reši problem deponije u Vinči kroz realizaciju javno-privatnog partnerstva. Beograd ima obavezu da u narednih 16 meseci pripremi tendersku dokumentaciju, analizu tržišta i potencijalnih partnera za deponiju u Vinči.

Gradonačelnik Beograda gospodin Siniša Mali izjavio je da je upravljanje otpadom jedan od osnovnih problema Beograda koji ugrožava zdravlje ljudi, zagađuje zemljište, vazduh i vodu. On je istakao da ovaj projekat podrazumeva nalaženje partnera za uređenje deponije u Vinči, izgradnju fabrike za reciklažu otpada i izgradnju fabrike za proizvodnju energije pomoću otpada. Prema njegovim rečima, preko 30 kompanija je zainteresovano za ovaj projekat čija je vrednost oko 250 miliona evra. Do kraja 2016. godine trebalo bi da bude izabran partner za realizaciju ovog projekta.

Regionalni direktor za Zapadni Balkan Međunarodne finansijske korporacije (IFC) gospodin Tomas Lubek izjavio je da će ova korporacija savetovati Beograd u sprovođenju transparentnog i otvorenog postupka za izbor privatnog partnera kako bi grad Beograd dobio najbolji projekat.

Inače, Komisija za planove Skupštine grada Beograda utvrdila je Nacrt plana detaljne regulacije za sanitarnu deponiju u Vinči koji se od 24. novembra ove godine nalazi na javnom uvidu. Svi zainteresovani mogu primedbe na Nacrt plana detaljne regulacije dostaviti do 24. decembra ove godine, a 29. januara 2015. godine održaće se Javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda o ovom nacrtu.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti