Počela sanacija jalovišta nekadašnjeg rudnika „Stolice“

jaloviste stolice eko.minpolj.gov.rs

U sredu 5. novembra 2014. godine počeli su radovi na sanaciji jalovišta iz nekadašnjeg rudnika „Stolice“. Početku radova prisustvovao je ministar bez portfelja gospodin Velimir Ilić i predstavnici preduzeća RTB „Bor“.

Gospodin Velimir Ilić izjavio je da će biti ugrađeni filteri za prečišćavanje u branu kako bi se sprečilo dalje zagađenje. Osim toga, biće izgrađeno i nekoliko malih brana, a kanalima i cevima će se sprovoditi sve što otiče u centralni vod. On je dodao i da je RTB „Bor“ besplatno obezbedio sve mašine i radnike, tako da će država platiti samo beton, armaturu i cevi. Prema njegovim rečima posao bi trebalo da bude završen za 30 do 40 dana.

Podsetimo, nakon majskih poplava ove godine i formiranja klizišta pukle su tri brane u opštini Loznica i jalovina iz nekadašnjeg rudnika istekla je i ulila se u reku Korenita. Krajem maja ove godine uspešno je zaustavljeno dalje izlivanje jalovine, ali je do ponovnog izlivanja došlo već u julu ove godine.

Poslednje izlivanje jalovine iz nekadašnjeg rudnika u Stolicama dogodilo se krajem septembra, kada je analizom uzoraka sa četiri bazne stanice potvrđeno prisustvo olova, kadmijuma, gvožđa, cinka, bakra, žive, antimona, arsena i mangana u Drini.

Nakon toga, sredinom oktobra ove godine Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije objavila je rezultate analiza vode iz reke Drine koji su potvrdili prisustvo teških metala u ovoj reci.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti