Počela sa radom kompostana u Kotoru

Photo: Pixabay

U petak 26. februara 2016. godine održana je završna konferencija projekta „Uspostavljanje kompostiranja i selektovanog odlaganja otpada u opštinama Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi“.

Projekt-menadžer projekta gospođa Jelena Radunović izjavila je da je u okviru Komunalnog preduzeća „Kotor“ u Kavču u opštini Kotor izgrađena kompostana. Kako je istakla, kompostana zauzima oko 600 kvadratnih metara, a poseduje drobilicu i prevrtač za zeleni otpad. Dodala je da će u gradovima koji učestvuju u projektu biti postavljeno 24 kontejnera za zeleni otpad, u Budvi će biti postavljena 3 pres kontejnera, a u Tivtu i Herceg Novom 150 klasičnih metalnih kontejnera za odlaganje otpada.

Sekretar za saobraćaj i komunalne delatnosti opštine Tivat gospođa Zorica Gverović istakla je da je na početku 2013. godine procenjeno da će se svakodnevno iz sva četiri grada izvoziti oko 40 kubika zelenog otpada, ali da se pokazalo da su količine znatno veće. Dodala je da će se kompost proizveden u Kotoru iskorišćavati za održavanje zelenih površina u ova četiri grada, dok će se višak prodavati.

Direktor Komunalnog preduzeća „Kotor“ gospodin Zoran Mrdak izjavio je da će kompostiranje doneti velike uštede ovom preduzeću jer će smanjiti operativne troškove.

Vrednost projekta iznosi oko 450 hiljada evra, a finansiran je od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Vlade Crne Gore i komunalnih preduzeća u Tivtu, Budvi, Kotoru i Herceg Novom. Projekat su realizovali „EKO centar Delfin“ iz Kotora, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Vlada Crne Gore i gradovi Kotor, Budva, Herceg Novi i Tivat.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti