Počela prodaja Toyotinog automobila na vodonik

toyota mirai  newsroom.toyota.co.jp

U ponedeljak 15. decembra 2014. godine u Japanu je počela prodaja ekološkog automobila na vodonik „Toyota sedan mirai“.

Cena ovog automobila u Japanu iznosi oko 60 hiljada dolara, a Vlada Japana svakom kupcu daje subvenciju u iznosu od 17 hiljada dolara. Automobil je izazvao veliko interesovanje, tako da je „Toyota“ odlučila da naredne godine poveća proizvodnju i umesto 700 automobila proizvede preko 2000 za domaće tržište. Kada je reč o stranom tržištu, Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje bi trebalo da postanu glavno tržište.

U planu je da se 2020. godine poveća proizvodnja automobila na vodonik na oko 50 hiljada godišnje, a očekuje se da će 2030. godine svaki deseti prodati automobil u Japanu ići na vodonik.

Međutim, jedan od problema kada je reč o ovakvim automobilima predstavlja nedostatak infrastrukture, odnosno nepostojanje stanica za punjenje ovakvih automobila. Trenutno u Japanu postoji samo oko 30 ovakvih stanica i to u velikim gradovima, ali se očekuje da će se sledeće godine njihov broj znatno uvećati.

Inače, „Toyota sedan mirai“ poseduje vodonične gorive ćelije koje ne emituju ugljen dioksid u atmosferu. Da bi se rezervoar dopunio, potrebno je samo tri minuta, a sa jednim punjenjem može se preći oko 650 kilometara.

Sandra Jovićević

foto:  newsroom.toyota.co.jp

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti