Počela peta sezona „Eko-kviza” – „Prljavo ili čisto – nije isto”

Foto: http://www.gradskacistoca.rs/

Prvi krug takmičenja „Eko-kviza”, na temu „Prljavo ili čisto – nije isto”, počeo je prošlog petkog u prostorijama direkcije JKP „Gradska čistoća”.

Plasman u drugi krug obezbedile su OŠ „Zmaj Jova Jovanović” sa Voždovca i „Zaga Malivuk” sa Palilule i sačekaće završetak prvog kruga kako bi nastavile takmičenje.

Učešće u takmičenju „Eko-kviz” u školskoj 2018/19. godini uzelo je 45 osnovnih škola iz Beograda.

Na programu su tri kruga kvalifikacija, polufinale, četvrtfinale i finale.

Škola koja ponese titulu pobednika gradskog takmičenja, pored vrednih nagrada koje osvaja, predstavljaće Beograd na republičkom tamičenju u 2019. godini, kada će se osnovici iz više od 15 gradova Srbije nadmetati u znanju o reciklaži.

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća” od 2014. godine organizuje takmičenje beogradskih osnovaca u znanju o ekologiji, reciklaži i pravilnom odlaganju otpada – „Eko-kviz”.

To je projekat edukativnog karaktera i namenjen je učenicima osnovnih škola. Iz svake škole nastupa ekipa od četiri člana, i to po jedan učenik petog, šestog, sedmog i osmog razreda.

Takmiče se po četiri škole, od kojih dve bolje prolaze u naredni krug takmičenja. Cilj takmičenja je podizanje nivoa svesti osnovaca o značaju životne sredine, kao i nivoa informisanosti o reciklaži i ekologiji.

U prvoj godini „Eko-kviza” učestvovalo je svega osam osnovnih škola, a danas ih je više od 40. Od 2017. godine, zbog edukativnog i zabavnog karaktera organizuje se i republičko takmičenje na kojem su do sada učestvovali Beograd, Vranje, Zrenjanin, Gornji Milanovac, Prokuplje, Vršac, Petrovac na Mlavi i Sokobanja, a lista gradova se i dalje širi.

Podršku „Eko-kvizu” dali su Ministarstvo zaštite životne sredine, Skupština Grada Beograda, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda, kao i brojne lokalne samouprave, ali i medijske kuće.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti