Počela kampanja „Gde kupujem, tu recikliram“

Foto: Promo/ZEOS

Od meseca oktobra 2020. godine ovlašćeni operater za zbrinjavanje električnog i elektronskog otpada ZEOS eko-sistem, putem svoje mreže za sakupljanje i dvanaest društveno odgovornih kompanija: Bau & Garten (OBI), BINGO, Elektro Centar, ELEKTRO-JURIĆ, ELEKTRO MILAS, ELMARK GROUP, Gorenje Commerce, KONZUM, MANEDRA-COMPANY, Mercator BH, Orbiter G i Penny Plus, sprovodi ekološko-edukativnu kampanju „Gde kupujem, tu recikliram“.

Cilj kampanje je osveštavanje i informisanje šire javnosti o mogućnosti odlaganja električnog i elektronskog otpada (u daljem tekstu: e-otpada), u vertikalne kontejnere tzv. Zeleni nameštaj, koji se nalaze u pomenutim prodavnicama.

Važno je da građani znaju da imaju mogućnost besplatnog odlaganja svog starog aparata prilikom kupovine novog iste namene 1 za 1, u bilo kojoj prodavnici, ali kao i besplatno odlaganje malih aparata ili plinskih sijalica u ZEOS-ov Zeleni nameštaj u prodavnicama gde je postavljen, čak i bez prethodne kupovine sličnog aparata.

Pročitajte još:

Lokacije ovih kontejnera građani mogu pogledati na interaktivnoj karti celokupne ZEOS-ove infrastrukture sa slikama i adresama. Bitno je napomenuti da građani na ovaj način dobijaju priliku da aktivno učestvuju u smanjenju zagađenja.

Foto: Promo/ZEOS

Kroz ovu kampanju građani imaju priliku da sve male kućne aparate poput: tostera, kuvala, pegli, fenova, alata, mobilnih telefona, punjača i ostale manje IT opreme ili plinskih sijalica odlažu u navedenim prodavnicama.

Sa obzirom da e-otpad spada u najbrže rastuću kategoriju otpada, prenos informacija građanima o mogućnosti besplatne reciklaže u našoj državi predstavlja imperativ. Kampanja se provodi sa fokusom na 31 trgovinu, gdje postoji 69 kontejnera za e-otpad, ali i u svim drugim trgovinama u kojima se prodaje električna i elektronska oprema, gdje građani mogu besplatno predati stari aparat ili plinsku sijalicu. Pored toga građanima su na raspolaganju ulični kontejneri i reciklažna dvorišta svih ovlaštenih sakupljača operatera ZEOS eko-sistem.

Celokupno sakupljen e-otpad će biti u skladu sa zakonskim propisima zbrinut od strane društva ZEOS eko-sistem, a više informacija o kampanji će biti dostupno na www.zeos.ba i društvenim mrežama Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter i Youtube.

Međunarodni dan e-otpada obeležava se 14. oktobra, a ZEOS eko-sistem je već treću godinu predstavnik Bosne i Hercegovine u ovoj globalnoj aktivnosti. Taj dan u saradnji sa najvećim operaterima sveta radi se na ukazivanju problema koje stvara e-otpad i podizanju svesti građana o važnosti reciklaže, kao i smanjenja zagađenja.

Izvor: ZEOS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti