Počela akcija „Drvo generacije“

Foto: Grad Beograd (Predrag Mitić)

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ozvaničio je danas početak akcije „Drvo generacije”, u okviru koje će u svim beogradskim osnovnim školama prvaci zasaditi po drvo. Ovaj ekološki projekat, a istovremeno i deo praktične nastave u prirodi, započeo je u OŠ „Zaga Malivuk” u Krnjači.

Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Dragomir Petronijević, koji je akciju i osmislio, sekretar za obrazovanje Slavko Gak, sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić.

Vesić je tom prilikom izrazio uverenje da će ova akcija postati tradicionalna i precizirao da će deca brinuti o svom drvetu svih osam godina tokom osnovnog školovanja, ali i kasnije.

„Razvijamo osećaj potrebe očuvanja životne sredine i želimo da vežemo decu za konkretno drvo, kako bi brinula o okolini. U Beogradu ima 185 škola, pa će akcijom biti obuhvaćeno oko 17.000 dece“,  rekao je Vesić.

On je napomenuo da je interesovanje veliko jer i đaci ostalih razreda traže svoje drvo, što će im biti omogućeno, posebno u objektima koji imaju velika školska dvorišta. Vesić je naročito pohvalio Opštinu Palilula, koja o svom trošku sređuje fasadu na školi „Zaga Malivuk”.

„Kada svi zajedno radimo, možemo da uradimo mnogo lepih i dobrih stvari za Beograd, posebno u ovoj oblasti. Beograd je zelenilom pokriven sa oko 15 odsto, a cilj je da taj procenat bude 25. Ovo je jedna od akcija koja treba da nas dovede do tog cilja“,  istakao je Vesić.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić zahvalio je Goranu Vesiću i predstavnicima Grada Beograda jer su podržali ovu, kako je rekao, plemenitu akciju i što sve više novca ulažu u naselja na levoj obali Dunava.

„Takođe, zahvaljujem im na tome što je budžet Opštine Palilula iz godine u godinu sve veći. Upravo iz takvog budžeta imamo mogućnost da posle 30 godina uređujemo škole, fasade, stolariju i kompletno sređujemo toalete“, naveo je Jovičić.

Foto: Grad Beograd (Predrag Mitić)

On je precizirao da je ta opština za ovu godinu izdvojila 80 miliona dinara za renoviranje škola i vrtića.

„Naredne godine biće odvojeno i više sredstava za te namene, jer se domaćinskom politikom Grada Beograda sve više sredstava prenosi i opštinama. U saradnji sa Gradom Beogradom, opštine će u budućnosti moći da sređuju i staračke domove, domove zdravlja i ambulante“, najavio je Jovičić.

Direktorka škole „Zaga Malivuk” Radmila Tošović izrazila je zadovoljstvo jer je ta škola prva u prestonici koja je dobila „Drvo generacije”.

„Učenici i roditelji su presrećni ovakvom akcijom jer imaju osećaj zajedništva. Deca su stekla utisak da se, osim škole i roditelja, i šira društvena zajednica bavi njihovim vaspitanjem“, zaključila je Tošovićeva.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti