PMF u Banjaluci prešao na obnovljive izvore energije

Foto: V. Tripić

Zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci rekonstruisana je u okviru projekta energetske efikasnosti.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić je na svečanosti povodom završetka rekonstrukcije ovog objekta izjavila da su građevinski radovi urađeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom, zamenjeni su krovna konstrukcija, stolarija i radijatorski ventili, objekat je termički izolovan, postavljena je LED rasveta, a prešlo se sa fosilnih energenata na obnovljive izvore. Dodala je da je projekat koštao oko milion KM – Vlada RS uložila je 600.000 KM za energetsku sanaciju objekta, a UNDP sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS oko 400.000 KM.

Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP BiH, rekla je da projekti poput ovog stvaraju nova radna mesta u oblasti građevinarstva, instalacije, određene energetske efikasne opreme, odnosno u zelenim poslovima koji predstavljaju budućnost ove zemlje.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, kaže da su uštede mnogo veće nego što su očekivali, tokom protekle zime uštedeli su 50 odsto energenata, te da se uštede konstantno naglašavaju i kroz električnu energiju.

U okviru svečanosti na PMF-u, Golićeva i Sinanogluova su potpisale sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta energetske efikasnosti u Univerzitetskoj bolnici Foča i Osnovnoj školi Mladen Stojanović u Laktašima, gde će Vlada RS finansirati kompletnu energetsku opremljenost, dok će UNDP finansirati mašinski deo sa 2,2 miliona KM.

izvor: nezavisne.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti