Pariz protiv električnih trotineta

Sramežljivi dolazak toplijih dana u Beograd je bio ispraćen i sve većim brojem električnih trotineta na trotoarima. Pojedini uživaju jezdeći na njima zbog jednostavnosti kretanja i pristupačnosti različitih lokacija, dok pojedini strahuju za bezbednost svoje dece usled sve raširenijeg prisustva ovog prevoznog sredstva u saobraćaju. Prema našim saznanjima, u glavnom gradu Srbije ne postoji nijedno preduzeće koje iznajmljuje električne trotinete i njihovi vozači su uglavnom i njihovi vlasnici.

Foto-ilustracija: Pixabay

S druge strane, Parižani imaju mogućnost da iznajme oko 20 hiljada električnih trotineta. Uslugu iznajmljivanja dvotočkaša na struju im nudi ukupno 12 startapova – što je više nego u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zamislite haotičnost situacije u francuskoj prestonici i nivo zabrinutosti tamošnjih roditelja!

Gradski trotoari su, usled nepostojanja regulative u ovoj oblasti, postali borbena arena između vozača i pešaka. Veliki broj građana je prijavio povrede. Mnogi polomljeni električni trotineti osvanu napušteni u pariskim parkovima ili nehajno odbačeni u reku Senu. Nadležni organi su zbog svega pomenutog odlučili da stave tačku na saobraćajnu anarhiju.

Prema rečima gradonačelnice Pariza An Idalgo, električni trotineti su se tako našli u sivoj zoni pravne sfere.

Podržana policijom, Idalgo želi da uvede ograničenja brzine od 20 km/h i 8 km/h u područjima gustog saobraćaja. Takođe planiraju da donesu zabranu parkiranja trotineta bilo gde van označenih prostora.

Određene mere su već stupile na snagu. Za kretanje po trotoaru, vozači električnih trotineta pretrpeće udarac po novčaniku u iznosu od 135 evra, a za ometanje pešaka pogrešnim parkiranjem – 35 evra. Povrh toga, novčane kazne za svaki polomljen dvotočkaš koji komunalni radnici moraju da pokupe sa javnih površina biće dostavljane preduzećima koja ih iznajmljuju.

„Kako bismo osigurali bezbednost na putevima i mir na ulicama, trotoarima i kvartovima, neophodni su red i pravila“, izjavila je Idalgo.

Prema rezultatima istraživanja, turisti čine trećinu vozača električnih trotineta.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti