Pariz proglašen za najzagađeniji grad na planeti, hitne mere urodile plodom

Na nekoliko sati tokom treće nedelje marta, dok je aero-zagađenje bilo na vrhuncu, Pariz je bio najzagađeniji grad na planeti, čak ispred Šangaja i Pekinga koji se obično mogu naći na prvom mestu na toj listi. „Airparif” je izdao upozorenje najvećeg stepena nakon što je u kubnom metru vazduha izmereno 80mg PM10 čestica, da bi potom, u ponedeljak 20. marta bio dostignut vrhunac od čak 120mg po kubnom metru.

Hitne mere koje su u Parizu primenjene tokom vikenda da bi se prepolovio broj vozila na ulicama nakon što je smog obavio grad, urodile su plodom, objavila je na svom nalogu na društvenoj mreži gradonačelnica Pariza An Idalgo (Anne Hidalgo) početkom prošle nedelje. Podatak koji Gradonačelnica navodi da je 40% manje vozila na ulicama, potvrdila je i policija za The Guardian, koja je 2,800 vozača zaustavila i na licu mesta im naplatila kaznu za nepoštovanje mera u iznosu od 22 EUR. Naime, samo su „čista“ vozila sa neparnim tablicama i vozila sa tri i više putnika mogla da uđu u Pariz i okolne oblasti u ponedeljak u cilju smanjenja nivoa emisije čestica PM10 iz dizel motora. Vozači nisu smeli ni da se kreću brzinom većom od 20 km/h po gradu. Da bi dodatno podstakli ljude da se ne voze svojim kolima, tog dana su javni prevoz i parkiranje u stambenim zonama bili besplatni.

Stručnjaci su za Gardijan ovaj fenomen objasnili odsustvom vetra koji bi zagađivače raspršio, ali i drugim meteorološkim uslovima, uključujući i sunčano vreme i pad temperature koji je doveo do stagnirajućeg toplog vazduha iznad Pariza.

Nakon ovog upozoravajućeg događaja, francuski parlament je usvojio i zakon kojim se predviđa obaveza da sve nove zgrade u komercijalnim oblastima moraju imati krovove pokrivene zelenilom ili solarnim panelima. Zeleni krovovi postaju sve popularniji u gradskoj arhitekturi širom sveta s obzirom na mnogostruku dobit: na taj način moguće je absorbovati 50-80% godišnjih padavina, mogu se napraviti staništa kojima bi se podsticao biodiverzitet, njima se krovovi pretvaraju u koristan prostor (kao što vrtovi, bašte pa i prostor za rekreaciju), snižava se unutrašnja temperatura zgrada, i smanjuje se efekat urbanog toplotnog ostrva. Pored svega, imaju i estetski značaj.

Airparif je neprofitna organizacija akreditoana od stane Ministarstva za zaštitu životne sredine za monitoring kvaliteta vazduha u Parizu i oblasti Il-d-Frans. Airparif ima mandat za četiri misije: monitoring kvaliteta vazduha, predviđanje zagađenja, procena uticaja mera za smanjenje zagađenja i informisanje nadležnih vlasti, medija i građana (na dnevnom nivou tokom povećanog zagađenja).

JMP

foto: Houpline Renard/SIPA/REX/Houpline Renard/SIPA/REX

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti