Pametna rešenja za pametne gradove

NALED i Ambasada Koreje u Srbiji su 13. novembra organizovali Korejsko-srpski stručni seminar na temu Pametna rešenja za gradske usluge, povodom tri decenije diplomatskih odnosa dveju država.

Foto: NALED

Seminar je omogućio priliku za razmenu znanja i iskustava sa korejskim i domaćim stručnjacima i donosiocima odluka iz državne uprave, lokalne samouprave i parlamenta, na temu uspostavljanja efikasnih gradskih usluga za privredu i građane u domenu lokalnog transporta, upravljanja otpadom uz korišćenje otvorenih podataka.

Događaj su otvorili ambasador Republike Koreje Hjongčan Čo, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

„Postoji puno prostora za saradnju Koreje i Srbije u postizanju cilja kao što su mnogo udobniji i povezaniji gradovi, u kojima će građani uživati u kvalitetnijem životu. Primeri gde možemo da sarađujemo jesu usluge zasnovane na IT rešenjima kao što su pametni transport i pametno upravljanje otpadom“, izjavio je ambasador Republike Koreje Hjongčan Čo.

Bojan Stević istakao je da Vlada Koreje snažno podržava razvoj IT sektora u Srbiji i dodao da će zajedno s Vladom Srbije učestvovati u sprovođenju dva projekta razvoja pametnih gradova u našoj zemlji. “Cilj pametnih gradova je ušteda vremena i novca za građane i privredu i prema globalnim procenama, pametna rešenja koja u narednih pet godina budu primenjena u 75 najvećih pametnih gradova uštedeće privredi više od 5 milijardi dolara, a građanima čak 27 milijardi“, dodao je Stević.

Gradonačelnik Beograda naglasio je da je cilj da glavni grad bude zdraviji, zeleniji i pametniji i da su najveći izazovi dobro funkcionisanje javnog prevoza, rešavanje saobraćajnih gužvi, energetska efikasnost i tretman otpada.

„U toku je realizacija trogodišnjeg projekta upravljanja saobraćajem od kojeg očekujemo da građanima smanji vreme provedeno u prevozu i vožnji u Beogradu za 20 odsto. Koncept pametnog parkiranja takođe je primer jednostavne tehnologije koja vozačima može da uštedi vreme u traženju parking mesta za petinu i smanji emisiju ugljen-dioksida za 30 odsto“, rekao je Radojičić.

Najbolje prakse iz Koreje

Na seminaru u Beogradu istaknuto je da su pametna rešenja potrebna kako bi se odgovorilo na velike izazove koje će nametnuti veliki rast urbane populacije, a to su pre svega zagađenje vazduha, nedostatak vode, elementarne nepogode, starenje stanovništva i saobraćajne gužve.

Predstavljene su i najbolje prakse korejskih gradova Seula, Gojanga i Bučeona kroz tri prezentacije, u kojima su prikazana rešenja razvoja gradskih usluga. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa različitim strategijama i pristupima u rešavanju problematike urbanog razvoja od saobraćaja, preko otpada do infrastrukture i na koji način tehnologija može da doprinese boljem uređenju i udobnijem životu u skladu sa potrebama ljudi. Koncept otvorenih podataka kroz regulative i dobre prakse su samo neka od rešenja zasnovana na sakupljanju podataka i njihovoj i analizi koja doprinose kvalitenijem životu građana.

Razvoj pametnih rešenja baziran je na analizi velikog broja podataka. Gradske službe Seula, glavnog grada Koreje, dnevno obrađuju 2,4 miliona informacija da bi unapredili gradski prevoz, a čak 10 milijardi podataka da bi unapredili snabdevanje građana i funkcionisanje lokalne privrede.

U gradovima širom sveta danas živi pet milijardi ljudi, a do 2050. ta brojka će se popeti na čak devet milijardi odnosno 68 odsto svetske populacije. Da bi urbane sredine mogle uspešno da podnesu takav rast biće potrebno da usluge baziraju na tzv. pametnim rešenjima odnosno IT tehnologijama.

Izvor: NALED

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti