Otvoreni 8. Međunarodni dani energetike i investicija

Na Novosadskom sajmu, juče je otvorena manifestacija 8. Međunarodni dani energetike i investicija.

Izvor: Autonomna Pokrajina Vojvodina

Reč je najvećem forumu za inostrane i domaće projekte u Vojvodini, koji Novosadski sajam organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, a od ove godine partner je i RES fondacija.

Resorni sekretar Nenad Grbić je ovom prilikom ukazao na značaj energetskog sektora u razvoju privrede, ekonomije i društva, osvrnuvši se na predstojeće izazove i ciljeve u ovoj oblasti.

„Svakako najznačajniji izazovi, ako govorimo o samoj populaciji koja je u prethodnom veku porasla za 3,7 puta, a potreba za energentima 30 puta, govore dovoljno koliko je napora potrebno uložiti da bi se zadržali postojeći standard i komfor“, ukazao je sekretar Grbić.

On je na otvaranju ovog dvodnevnog skupa u Novom Sadu, posvećenog unapređenju energetske efikasnosti i primene obnovljivih izvora energija, istakao da su se prilikom opredeljivanja tema ovogodišnjeg skupa, posebno imali u vidu ciljevi i direktive Evropske unije, kao i nacionalne strategije za energetiku. Grbić je istakao, kada je reč o energentima, značaj koji zauzimaju teme posvećene faktorima stabilnosti i sigurnosti snabdevanja.

Kao ključne teme, kojima će se učesnici ovog dvodnevnog skupa o energetici i modelima finansiranja u ovoj oblasti baviti, Grbić je naveo zaštitu životne sredine, zamenu fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, te sprovođenje mera energetske efikasnosti.

On je najavio i da će ovom prilikom, Sekretarijat zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj predstaviti novi projekat, čija je realizacija već započela, a reč je o Atlasu energetske efikasnosti javnih zgrada u AP Vojvodini.

Grbić je naveo da će to s jedne strane biti osnov za sagledavanje i analizu stanja, a s druge strane osnov za korišćenje evropskih fondova, kao i drugih modela finansiranja.

Govoreći o investicijama, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, naveo je da Srbija deli sa Norveškom deseto mesto u Evropi po ulaganju u izgradnju vetroparkova, a 90 posto tih investicija je na teritoriji Vojvodine.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, istakao je da Srbija, prema referentnim podacima iz 2016. godine, ima veći procenat učešća obnovljivih izvora energije od proseka Evropske unije. On je pojasnio da su ambicije velike, ali da se mora voditi računa da to bude održiv sistem, odnosno da cena energije bude adekvatna platežnoj moći građana.

Manifestacija će osim unapređenja energetske efikasnosti u sektoru industrije i građevinarstva i primene obnovljivih izvora energija, u fokusu imati teme posvećene mehanizmima finansiranja projekta  iz međunarodnih „zelenih fondova“, kao i fondova kojim upravlja Republika Srbija, te učešću žena u oblasti energetike.

U radu foruma, po prvi put učešće uzima i Kancelarija za javno ulaganje na temu efikasnosti u vodosnabdevanju i upravljanju otpadnim vodama.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj prvi put je na jednom mestu objedinio institucije koje se bave energetikom i energetskom efikasnošću. U program je uključen i Fond za evropske poslove AP Vojvodine, a deo programa odvijaće se u saradnji s Privrednom komorom Vojvodine.

Tradicionalno, Novi Sad nosi titulu Grad partner, dok je Zrenjanin ove godine Grad prijatelj manifestacije.

Prisutnima su se na otvaranju obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i ambasador Kraljevine Danske u Republici Srbiji Anders Kristijan Hougord.

Izvor: Autonomna Pokrajina Vojvodina

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti