Otvorena prva hibridna i najveća solarna elektrana u Sloveniji

Foto-ilusztracija: Unsplash (Danijel Durković)

U opštini Brežice na reci Savi, na šest hektara, otvorena je solarna elektrana ove nedelje – ujedno najveća do sada u ovoj zemlji. Značajno je da je i prva koja je priključena na hidroelektranu, i funkcioniše kao njen četvrti blok. Elektrana je povezana na prenosnu 110-kilovoltnu mrežu.

Sa svojom godišnjom proizvodnjom električne energije, solarna elektrana zadovoljiće potrebe oko 1.800 domaćinstava.

Ovo će biti čista, ekološki prihvatljiva i bešumna proizvodnju električne energije što znači da će biti bez emisije gasova staklene bašte u najmanje narednih 30 godina, navodi se u saopštenju za javnost opštine Brežice.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Pexels

Protočno skladište hidroelektrane Brežice igra ulogu baterije ili skladišta energije u ovakvom hibridnom sistemu. Šta to znači? Kada tokom godine ima više sunčanih dana, proizvodnja iz solarne elektrane samim tim biće veća, a deo hidro energije se može skladištiti a potom ponovo koristiti u vreme kada je manja proizvodnja iz solarne elektrane, na primer tokom zime.

Ovo je vrlo efikisan način povezivanja prednosti svakog pojedinačnog obnovljiivog izvora energije, jer će hidroelektrana nadoknaditi one praznine koje se neminovno dešavaju sa samostalnom solarnom elektranom.

Međutim, ovaj hidro-solarni sistem ima još jednu karakteristiku, a to je da je takođe jedan od prvih primera agrofotonaponskih sistema u Sloveniji. To znači da zemljište ima više namena. Dakle, osim proizvodnje energije iz solarnih panela, zemljište će se koristiti u poljoprivredne svrhe. Višenamenska upotreba zemljišta uz odgovarajući tehničke performanse, može povrh svega obezbediti zaštitu biljaka i životinja, omogućiti veći prinos po hektaru i smanjiti potrebu za navodnjavanjem do 20 odsto, stoji u saopštenju za medije. Takve već postoje na našim prostorima. U Lapovu pored solarnih panela na 12 hektara ove elektrane nalaze se  i ovce koje vrše ispašu oko postavljneih panela, takođe  se i u Kladovu nalazi sličan projekat.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti