Otvorena najveća plantaža organske jabuke u Srbiji

U Vladičinom Hanu prekjuče je otvorena najveća plantaža organske jabuke u Srbiji na 45 hektara zemljišta.

Foto: Privredna komora Srbije

Privredna komora Srbije pruža podršku kompanijama, u novim poslovnim poduhvatima, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, ocenjujući da ovom investicijom Nektar na najbolji način doprinosi razvoju i promociji organske proizvodnje, kao i ekonomskom rastu čitavog regiona.

„Privredna komora Srbije, u saradnji sa nadležnim državnim institucijama, radi na rešavanju ključnih pitanja za razvoj domaće organske proizvodnje i tržišta organskih proizvoda, kao što su harmonizacija propisa sa međunarodnim standardima, registracija preparata za najsavremeniju zaštitu bilja i semena i usklađivanje podsticajnih mera sa realnim potrebama proizvođača”, izjavio je Čadež.

Čadež je pozvao poljoprivrednike iz čitave Srbije da se intenzivnije bave organskom proizvodnjom jer je ona budućnost poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, Srbija ima i posebnu mogućnost izvoza organskih prehrambenih proizvoda na nemačko tržište.

Predsednik PKS je istakao da je za ceo kraj plantaža veoma značajna, jer su potencijali juga Srbije odlični za investicije, ali i da se od sedam odsto zaštićenog zemljišta u Srbiji koje može da bude sertifikovano kao organsko, koristi svega 0,4 odsto.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti