Otvorena deonica auto-puta Preljina–Pakovraće

Foto: Vlada Republike Srbije

Svečanom vožnjom autobusom otvorena je deonica auto-puta “Miloš Veliki” od Preljine, kod Čačka, do Pakovraća, dužine oko 11 kilometara. Prema rečima Ane Brnabić, predsednice Vlade Srbije, do kraja godine bi trebalo da bude završen deo auto-puta do Požege.

“U Srbiji se trenutno gradi ukupno 12 auto-puteva i brzih saobraćajnica, čija je ukupna vrednost 3,8 milijardi evra. Ostalo je još da se završi nešto manje od 20 kilometara auto-puta do Požege, ta deonica građevinski je vrlo zahtevna za izvođače, s obzirom na to da je trećina trase u tunelima i mostovima”, rekla je ona, navodi se u saopštenju.

Kako je naglasila ima dovoljno novca u budžetu za sve započete projekte, istakavši da uz sve to Srbiji ne raste javni dug.

“Srbija ima sve jaču ekonomiju, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, posle 30 godina grade se i novi energetski objekti i ulaže u ekologiju”, dodala je Brnabić.

Premijerka je ukazala na to da u Srbiji više ne može da se pronađe slobodna građevinska operativa i radna snaga koliko je projekata pokrenuto i šta se sve gradi, naglasivši da su to sve stvari koje se nisu radile decenijama, a sada se realizuju.

Brnabić je izrazila očekivanje da će ove godine krenuti i izgradnja Kliničkog centra Kragujevac i dodala da bi u martu trebalo da bude postavljen kamen temeljac za najlepši vidikovac na Kablaru, kao i da je tu već urađen put.

“Na Međuvršju će biti i prvi ekološki katamaran koji je proizveden u Srbiji. Izdvojeno je 74 miliona evra samo za izgradnju kanalizacije i prečišćavanje otpadnih voda u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu”, objašnjava ona.

Prema njenim rečima, ti projekti se realizuju i zahvaljujući IPA sredstvima EU i u partnerstvu sa kineskim kompanijama u okviru projekta „Čista Srbija“ u mnogim gradovima i opštinama.

Premijerka je podsetila na to da je u postrojenja za odsumporavanje u termoelektranama uloženo 600 miliona evra, dodavši da je završeno postrojenje u Kostolcu i da se završava u TENT-u A i B u Obrenovcu.

“To su sve projekti zaštite životne sredine, ali i za podizanje kvaliteta života naših građana”, zaključila je predsednica Vlade.

Kako je naglasila za auto-put Preljina-Požega rok u ugovoru je do jula 2023. godine i da će ova deonica biti otvorena pre toga, svakako u prvom kvartalu sledeće godine.

Otvaranjem deonice auto-puta od Preljine do Pakovraća saobraćajne gužve koje su se stvarale kroz Čačak, naročito tokom sezone letnjih odmora i vikendom, postaće prošlost, jer je sav tranzitni saobraćaj preusmeren na novu obilaznicu.

Ona je u sastavu deonice auto-puta od Preljine do Požege u dužini od 30,9 kilometara, na kojoj je glavni izvođač kineska kompanija CRBC.

Otvaranju deonice do Pakovraće prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktori „Puteva Srbije“ i „Koridora Srbije“, Zoran Drobnjak i Aleksandar Antić, kao i predstavnici izvođača radova.

Rok za završtetak radova, koji su počeli u maju 2019. godine, na čitavoj deonici do Požege je 36 meseci, a njihova vrednost je 450 miliona evra. Deonica Preljina–Požega je nastavak projekta izgradnje auto-puta Beograd–Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti