Otvoren vetropark Alibunar: Zeleni kilovati krenuće put srpskih domova u oktobru

Od februara 2018. godine u ataru opštine Alibunar nikla je pšenica, kukuruz, soja i – 21 vetrenjača u okviru vetroparka Alibunar. Njegova ukupna snaga iznosi 42 megavata, a čistom energijom snabdevaće 38 hiljada domaćinstava.

Foto: Jelena Kozbašić

Za realizaciju projekta bilo je potrebno 80 miliona evra, od čega je 20 investirala belgijska kompanija za proizvodnju zelene energije Elicio, dok je kreditom Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i banaka UniCredit, FMO i GGF obezbeđeno 60 miliona evra.

U februaru 2015. godine vetroelektrana Alibunar dobila je privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije nakon što je, u skladu sa zakonom, položila bankarsku garanciju Ministarstvu rudarstva i energetike.

Procenjuje se da će investicija da se isplati za od 6 do 8 godina.

Foto: Jelena Kozbašić

Dana 11. septembra 2018. godine upriličeno je svečano otvaranje vetroparka. Događaju su prisustvovali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić, predsednik opštine Alibunar Dušan Dakić, ambasadori Kraljevine Belgije i Švajcarske, predstavnici investitora i banaka i ostali učesnici na projektu.

Alibunarski vetar će svojim kapacitetima odigrati važnu ulogu u ispunjenju obaveza naše zemlje da do 2020. godine proizvodi i troši 27 odsto energije iz obnovljivih izvora.

Osim 21 vetroturbine, kompleks čine i trafo stanica i priključni dalekovod, čija izgradnja je je takođe završena, te se očekuje da će prvi zeleni kilovati da budu proizvedeni i isporučeni tokom oktobra.

„Puno vremena i energije uloženo je da bismo došli do jedne ovako moderne, razvijene i tehnološki napredne Srbije u kojoj možemo videti vetroparkove. Želim posebno da se zahvalim investitoru koji je našu zemlju prepoznao kao stabilnog i snažnog partnera za ovakve projekte, kojih će ubuduće biti i više i koji će uticati na povećanje ukupne energetske sigurnosti i potrošnje energije iz obnovljivih izvora energije (OIE)“, izjavio je na svečanosti ministar Antić.

Vreme u kojem su vetroparkovi za nas bili naučna fantastika, koju smo mogli da gledamo samo na televiziji, smo ostavili iza nas, pohvalio je razvojni put Srbije Antić.

Slučaj malih hidroelektrana

Jedan od OIE, pored vetra, je i voda. Izrabljivanje hidropotencijala ne mora nužno da bude dobro po životnu sredinu, te je izgradnja malih hidroelektrana na Staroj planini izazvala je revolt ljudi koji se argumentuje minornom energetskom proizvodnjom, ali velikom štetom po prirodno okruženje.

Priupitan šta će biti sa planiranim projektima hidroelektrana u ovom području, ministar Aleksandar Antić kazao je da svaki pojedinačni slučaj treba analizirati, a ne generalizovati.

„Ako izaziva bilo koji loš uticaj na kvalitet vode ili vodosnabdevanje u nekoj sredini, naravno da takav projekat ne smemo dozvoliti i nećemo dozvoliti. Čvrsto sam obećao meštanima Temske kada smo razgovarali o projektu koji razvija EPS da ćemo ga zaustaviti i uraditi sve neophodne analize i da nećemo napraviti nijedan korak oko koga se ne slažemo sa opštinom. To je odgovoran pristup“, istakao je Antić.

Naglasio je da su dobri projekti ako ne ugrožavaju životnu sredinu i da sve mora da se radi po zakonu, kao i da je svaki projekat izgradnje mini hidroelektrane moguć ako dobije potrebne saglasnosti organa nadležnog za upravljanje vodama i organa za zaštitu životne sredine.

Generalni direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden istakao je značaj podrške srpske vlade, lokalne samouprave i velikih finansijskih institiucija u realizaciji projekata iskorišćavanja obnovljivih izvora energije. „Danas slavimo otvaranje našeg drugog vetroparka i zahvaljujući ovom visokonaponskom projektu, kao i prošlogodišnjem projektu Malibunar, ubuduće ćemo snabdevati preko 45 hiljada domaćinstava energijom vetra, a postigli smo i značajno smanjenje od 105 hiljada tona manje ugljen dioksida, što je veliki doprinos žaštiti zivotne sredine“, rekao je Vandervelden.

Događaj je uveselilo i 60 mališana, učenika osnovnih škola u Alibunaru. Oni su, zajedno sa ministrom, simbolično „zavrteli“ jednu turbinu.

Pored projekata u Srbiji, Elicio je do sada izgradio i 30 vetroelektrana u Belgiji, Francuskoj i Keniji. Poslednje dve godine kompanija intezivno radi na razvoju tzv. offshore projekata u Severnom moru.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti