Otvoren šesti Sajam voda

voda

Predsednik Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo gospodin Predrag Bogdanović danas je otvorio šesti po redu Sajam voda. On je ovom prilikom rekao da je u sledećih 20 godina potrebno uložiti oko 10 milijardi evra u vodosnabdevanje, odnosno 20 puta više nego što se sada ulaže. On je dodao da postoji 151 komunalno preduzeće za vodovod i kanalizaciju i sedam regionalnih vodovoda odakle se snabdeva oko 82 odsto stanovnika Srbije, a i kvalitet vode u javnim vodovodima se poboljšava. Prema njegovim rečima, osnovni problem vodosnabdevanja u Srbiji je niska cena vode, kao i nelegalna potrošnja vode.

Direktor Republičke direkcije za vode gospodin Miodrag Pješčić izjavio je da je voda strateški resurs 21. veka i da se mora obezbediti njeno održivo korišćenje. Takođe je istakao da se zakonodavstvo iz ove oblasti mora uskladiti sa evropskim zakonodavstvom i najavio skori završetak strategije o upravljanju vodama.

Sajam voda i Forum voda organizuju Privredna Komore Srbije, Udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije i međunarodne asocijacije DVGW, IAWD I DANUBE WATER PROGRAM. Biće prisutno preko 70 izlagača iz stranih zemalja, kao i veliki broj predstavnika naučnih i stručnih organizacija, instituta, fakulteta, finansijskih organizacija.

Sandra Jovićević

foto: dizajnzona.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti