Otvoren Naučni centar izuzetnosti za nauku i tehnologiju u Hrvatskoj

centar hrvatska vijesti.hrt.hr

Ministar nauke, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske gospodin Vedran Mornar na sednici Nacionalnog saveta za nauku, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj proglasio je sedam naučnih centara izuzetnosti. Jedan od centara je i Naučni centar izuzetnosti za nauku i tehnologiju – integracija Mediteranske regije (STIM) koji će voditi prof. dr sci. gospođa Vlasta Bonačić-Koutecky.

U ovom centru između ostalog će biti razvijana nanotehnologija koja će razvijati nove materijale za solarne i gorive ćelije. Osim ovoga, centar će biti fokusiran i na zaštitu životne sredine i vode, uticaje klimatskih promena, kao i morske bioresurse za bioekonomiju. Očekuje se da će istraživanja omogućiti rešavanje pitanja iz oblasti energije, zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Naučni centar izuzetnosti za nauku i tehnologiju biće deo Univerziteta u Splitu, a finansijski će ga podržavati Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta, kao i fondovi Evropske unije. Očekuje se da će početi sa radom u toku ove nedelje.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti