Otvoren Mediteranski vrt u Podgorici

 

Foto: Ministarstvo nauke Crne Gore

Na brdu Gorica juče je svečano otvoren Mediteranski vrt i prva zelena učionica u Podgorici, u sklopu projekta koji je nastao u saradnji Glavnog grada Crne Gore i NVO Udruženja ljubitelji Gorice i prirode.

– Mediteranski vrt je plod lepe saradnje između Glavnog grada i nevladinog sektora kroz Udruženje ljubitelja Gorice i prirode i predstavlja jedan novi oblik saradnje između Glavnog grada Crne Gore i nevladinog sektora koji ćemo mi u upravi Grada nastaviti i dalje da negujemo, rekao je Dragutin Đeković, menadžer Glavnog grada-Podgorica.

 Vrt obuhvata prostor površine 2000 metara kvadratnih, na mestu spajanja dva masiva, a obuhvata i prostoriju u podnožju pešačkog mosta.

Foto: Ministarstvo nauke Crne Gore

Cilj projekta je doprinos promociji biologije i bioloških istraživanja, kroz revitalizaciju biološki pasivnog prostora, odnosno kreiranje skladne prirodne celine koja će služiti u edukativne svrhe, prvenstveno predškolskoj, učeničkoj i studentskoj populaciji.

Od 460 registrovanih biljnih vrsta na Gorici, oko 50 ima status endemske vrste ili relikta.

Pošumljavanje Gorice pre pola veka vršilo se uglavnom neautohtonim biljnim vrstama, koje su postale dominantne, dok su autohtone vrste opstale samo u fragmentima, pa je njihovo očuvanje i kontinuirani, planski uzgoj, prepoznato kao jedan od specifičnih ciljeva projekta.

– Ono što je Goricu učinilo posebnom jesu visoki borovi i divno očuvana šuma hrasta Trojanca i hrasta Medunca. Nakon velikog požara 2012. godine, susreli smo se sa jednim novim licem koje smo želeli da zamenimo onim starim, da vratimo stari izgled Gorice, rekla je docent Dr Danijela Stešević, profesorica na Prirodno matematičkom fakultetu iz NVO Udruženja ljubitelji Gorice i prirode.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti